Хиерархија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хиерархија (грч. Ἱεραρχία; ἱερός — свето + ἄρχω — управување) е степенасто уредување на елементи (поими, предмети, луѓе) во рангиран поредок, каде секој ранг, од најмал па до најголем, е подреден со оние над.

Црковна хиерархија[уреди | уреди извор]

Црковна хиерархија опфаќа служба на потврденИ хиротони, кој имаат власт да раководат во Црква. Хиерархија опфаќа епископ, архиепископ, патријарх, со еден збор хиерархија.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]