Портрет на Ањоло Дони

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портрет на Ањоло Дони
Творец Рафаело Санти
Година c. 1506
Вид Масло на дрво
Димензии 63 см × 45 см
Место Палацо Пити, Фиренца

Портрет на Ањоло Донислика во масло на дрво од италијанскиот ренесансен мајстор Рафаело Санти, создадена 1506 година. Сега се наоѓа во Палацо Пити во Фиренца[1].

Содржина[уреди | уреди извор]

Портретот го прикажува неодамна оженетиот трговец и неговата сопруга Мадалена Строци во 1503 година, но портретите на Рафаело веројатно биле извршени во 1506 година, периодот во кој сликарот најмногу ја проучувал уметноста на Леонардо да Винчи. Композицијата на портретите наликува на онаа на Мона Лиза : фигурите се претставени на ист начин во однос на рамнината на сликата, а нивните раце, како оние на Мона Лиза, се поставени една врз друга. Но, нискиот хоризонт на позадината на пејзажот дозволува внимателна проценка на човечката фигура преку обезбедување на еднообразна светлина која ги дефинира површините и волумените. Овој однос помеѓу пејзажот и фигурата претставува јасен контраст со впечатливите поставки на Леонардо, кои го потенцираат драматичното присуство на природата.

Но, најзабележителната одлика што ги разликува овие портрети од оние на Леонардо е севкупното чувство на спокојство кое дури и големото внимание на материјалите на облеката и накитот не може да го ублажи. Секој елемент - дури и оние од секундарна важност - работи заедно за да создаде прецизна рамнотежа.

Овие дела, поврзани не само со сродството на субјектите, туку и со нивната евидентна стилска хомогеност, го означуваат почетокот на уметничката зрелост на Рафаело.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]