Прејди на содржината

Расправа за светата тајна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Расправа за светата тајна
La disputa del sacramento
Творец Рафаел
Година 1509–1510
Вид Фреска
Димензии 500 см × 770 см
Место Апостолски дворец, Ватикан

Расправа за светата тајна (италијански: La disputa del sacramento), или Расправаслика на италијанскиот ренесансен уметник Рафаел. Била насликана помеѓу 1509 и 1510 година[1] како прв дел од нарачката на Рафаел да ги украси со фрески просториите кои сега се познати како Рафаелови одаи, во Апостолскиот дворец во Ватикан. Во тоа време, оваа просторија била позната како Stanza della Segnatura и била приватна папска библиотека каде што се состанувал врховниот папски трибунал.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

На сликата, Рафаел создал сцена која се протега и на небото и на земјата. Горе, Христос е опкружен со ореол, опкружен со Пресвета Богородица и Јован Крстител десно и лево (аранжман познат како дејзис). Други разни библиски лица како што се Петар (многу лево, држи клучеви), Адам ( многу лево, разголени гради), Јован Евангелист (лево, пишува), крал Давид (лево, држи лира), Свети Лоренс (лево, облечен во виолетово), Јуда Макавеј (десно, облечен во златен оклоп), Стефан (десно, облечен во зелено), Мојсеј (десно, ги држи Десетте заповеди), Јаков Постариот (десно, облечен во бело), Авраам (десно, држи нож ), а Павле (десно, држи книга и меч) се на страните. Господ Отецот седи над сите нив во златната светлина на небото и обожуван од ангелите, благословува со десната рака и ја држи Земјата во левата. Под Христовите стапала е Светиот Дух во типичен облик на гулаб, на чии страни се книгите од четирите евангелија што ги држат отворени пути.[3]

Подолу, на олтарот седи чудовиштето. На работ на олтарот пишува: „Јулиј II Понт. Макс." Олтарот е опкружен со историски теолози кои расправаат за транссупстанцијација (Христово присуство во евхаристијата).[4] Меѓу нив се првичните четворица доктори на црквата (идентификувани со нивните имиња впишани во нивните ореоли), со папата Григориј I и Јероним седнати лево од олтарот и Августин и Амвросиј десно, заедно со папата Јулиј II, папата Сикст IV, Савонарола и Данте Алигиери. Папата Сикст IV е папата облечен во златно на дното на сликата. Директно зад Сикст е Данте, облечен во црвено и носи лаворов венец (симбол на неговата големина како поет).[5] Петти од десно, стои Свети Тома Аквински. Ќелавата фигура која чита книга во левиот агол е менторот на Рафаел и ренесансен архитект Браманте, а брадестата фигура на десната страна облечена во портокалова и сина облека е Аристотел.[6] Монахот на крајната лева страна е Фра Анџелико.[3] Во позадина лево се гради црква, претставник на Католичката црква.[7]

Данте Алигиери

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Raphael, Phaidon Publishers, 1948, p. 24.
  2. Adams, Italian Renaissance Art, p. 344
  3. 3,0 3,1 „Disputation over the Most Holy Sacrament“. Musei Vaticani. Архивирано од изворникот на 4 July 2022. Посетено на 28 July 2022.
  4. Adams, Italian Renaissance Art, p. 345
  5. Adams, Italian Renaissance Art, p. 346
  6. Holgate, John Douglas, "Codes and Messages in Raphael's 'School of Athens.'" 2016. https://www.researchgate.net/publication/306398440_Codes_and_Messages_in_Raphael's_'School_of_Athens'
  7. Massi, Ercole G. (1885). Compendious Description of the Galleries of Paintings in the Papal Palace of the Vatican (англиски). Rome. стр. 67–69.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]