Мадона дела сеџола

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мадона дела сеџола
Мадона дела сеџола
Творец Рафаело Санти
Година околу 1513–1514
Димензии 71 см × 71 см
Место Палацо Пити, Фиренца

Мадона дела сеџола или Мадона дела седиа' — масло на панел, слика од Рафаело Санти, создадена во 1513–1514, денес дел од колекцијата на Палацо Пити во Фиренца, Италија. Иако постои документација за нејзиното пристигнување на нејзината сегашна локација, Палацо Пити, сè уште не е познато кој ја нарачал сликата; сепак, таа е во семејството Медичи од 16 век[1].

Ја прикажува Марија како го прегрнува Христос дете додека седи на стол додека младиот Јован Крстител побожно гледа. Мадона дела Седиа е една од најважните од Рафаеловите Мадони. Сликата ја прикажува и употребата на Рафаело на формата тондо и неговиот натуралистички пристап кон прикажувањето на Мадона.

Создадена е во Рим на врвот на славата на Рафаело, околу 1513-1414 година, со неверојатна претстава на мајчинската љубов. Ниската линија на хоризонтот создава чувство како да набљудуваме одозгора, бидејќи погледот на Богородица е директно насочен кон набљудувачот и сугерира дека набљудувачот на одреден начин го дели просторот од сликата. Форматот на сликата е кружен, таканаречен тондо, и потсетува на Фиренца, или кватернерна ера. Топлата боја на сликата укажува на влијанието на венецијанското сликарство, особено на Тицијан.

Сликата првобитно била во колекцијата Медичи, каде што пристигнала околу 1589 година. Во 18 век станала дел од колекцијата на палатата Пити. Војниците на Наполеон ја однеле во Париз во 1799 година, но во 1815 година била вратена во Фиренца.

Наводи[уреди | уреди извор]