Мало свето семејство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мало свето семејство
Творец Рафаело Санти и неговите помошници
(Џулио Романо)
Година ок. 1518–1519
Димензии 38 см × 32 см
Место Лувр, Париз

Мало свето семејство (околу 1518–1519) ― слика со масло на табла на Рафаело Санти и неговите помошници, сега во Лувр во Париз. Неговото име го разликува од неговото Големо свето семејство, исто така во Лувр. На работ на облеката на Богородица е потпишан и датиран „RAPHAEL VRBINAS S[anti] PINGEBAT MDXVIII“.[1]

Изобилство

Според писателот од 17 век, Андре Фелибјен, уште две други дела во Лувр, Изобилство и Керера, и двете во монохроматски, образиле корица на Мало Свето семејство. Изобилство има потпис „Raphael Uvrbinas“ (Рафаел Уврбинас), иако ова обично се смета за подоцнежен додаток. Може да се однесува на кардиналот Бибjена, чие презиме било „Довици[ја]“ (т.е. Изобилство). Тоа е ретко преживување на слика за толку мала слика. На него е прикажана фигура во ниша на основа помеѓу мермерни огледала, со маска под основата, што се однесува на Афродита (Уметничкоисториски музеј) првично во Ложата на мермерите во Војводската палата во Мантова.[2][3]

Делото и неговата корица можеби биле нарачани до Рафаело околу 1519 година, од страна на папата Лав X како благодарност за услугите на Адриен Гуфје де Буаси, папски легат во Франција. Де Буаси го поседувал и Јован Крстител како млад човек во пустината (Лувр), друго дело на Рафаело и помошниците, како и подготвителен цртеж за Мало Свето семејство сега во Кралската збирка во Виндзорскиот замок. Во 1622 година била спомената во збирката на грофот Бриен, кој потоа му ја оставил на Луј XIV.

Лицето на Елисавета и лулката во облик на превртено стебло од дрво потсетуваат на други дела на Рафаело од тоа време како што се Светото семејство под дабово дрво (Прадо) и Бисер (Прадо), двете со помош на Џулио Романо. Позадинскиот пејзаж е под влијание на Дунавската школа.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Catalogue entry“. Musée du Louvre. 1516.
  2. (на италијански) Pierluigi De Vecchi, Raffaello, Rizzoli, Милано 1975.
  3. „Catalogue entry for Abundance. 1516.