Портрет на кардинал (Рафаело)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портрет на кардинал
Творец Рафаело Санти
Година ок. 1510–1511
Димензии 79 см × 61 см
Место Прадо, Мадрид

Портрет на кардинал, или едноставно Кардинал, ― маслена слика на табла на италијанскиот ренесансен уметник Рафаело Санти, датиран во ок. 1510–1511 година. Чувана е од Музејот Прадо во Мадрид.

Рафаело пристигнал во Рим во 1508 година и брзо нашол голем успех за време на папството на папата Јулиј II. Тој ја совладал уметноста на реализмот во неговите слики: способноста да ги „слика луѓето како повистинито отколку што навистина се“, како што рекол Пјетро Бембо.

Портретот долг три четвртини прикажува млад кардинал, веројатно во неговите триесетти, седнат, облечен во црвена наметка и капа со бела кошула, наспроти темна позадина, смирено гледајќи кон гледачот. Пентиментите (преправките) покажуваат дека Рафаел ја скратил косата, а го мрднал левото око. Идентификувањето на темата било предмет на значителна дебата, со предложени кандидати во дворот на папата Јулиј II, вклучувајќи ги Бернардо Довизи (познат како Бибиена), Иноченцо Кибо, Скарамуча Тривулцјо, Алесандро Фарнезе, Иполито д'Есте, Силвио Пасерини, Антонио Пасерини, Антонјо Чјоки, Матеус Шинер или Лујџи д'Арагона.

Според Прадо, најверојатно најверојатно станува збор за Франческо Алидоси (1455–1511), исто така прикажан од Рафаел во неговото дело Расправа за светата тајна од 1509–1510 година, или можеби Бендинело Саули (ок. 1481–1518 ).

Исправеното тело на седечкиот субјект и хоризонталната лева рака, потпирајќи се на невидена рака од стол, создаваат триаголна композиција, по Мона Лиза на Леонардо да Винчи. Силното осветлување прави впечатливи контрасти помеѓу црвеното на капата и наметката на кардиналот, белината на ракавот и лицето и темната позадина. Прецизните удари со четка и даваат на публиката тридимензионален карактер, откривајќи го интересот на Рапахел за скулптурата во тие години.

Сликата била купена во Рим од страна на Карло IV Шпански (1748–1819), додека тој сè уште бил принцот на Астурија. Поради својата техника, која била сметана за невообичаена за Рафаело, сликата извесно време му била припишувана на Антонјо Моро пред да се преоцени придонесот. Делото влегло во шпанската кралска збирка и било каталогизирано во Кралскиот дворец Аранхуес во 1818 година; подоцна било префрлено во Прадо.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]