Пајнајлендов Ледник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пајнајлендов Ледник
Fieldcamp.jpg
Местоположба на Пајнајлендов Ледник
Местоположба на Пајнајлендов Ледник
Ледена покривка на Западен Антарктик, Антарктик
ТипЛеден проток
Координати75°10′S 100°0′W / 75.167° ЈГШ; 100.000° ЗГД / -75.167; -100.000Координати: 75°10′S 100°0′W / 75.167° ЈГШ; 100.000° ЗГД / -75.167; -100.000[1]
Површина175,000 km2 (68,000 ми) (whole catchment)[2]
ДолжинаApprox. 250 kм (820,000 ст)[2]
ДебелинаПрибл. 2 kм (6,561 ст 8 ин)
ЗавршетокПловечки леден гребен
Состојбазабрзан

Пајнајлендов Ледник — голем ледотек и ледник што најбрзо се топи на Антарктикот, одговорен за околу 25% од загубата на мразот на Антарктикот.[3] Ледените текови на ледникот течат западно-северозападно долж јужната страна на Хадсоновите Планини во Амундсенското Море, Антаркти. Ледникот бил мапиран од Геолошкиот институт на Соединетите држави од истражувања и воздушни фотографии на морнарицата на Соединетите Американски држави (УСН), 1960–66 година, и именуван од Советодавниот комитет за имиња на Антарктикот (US-ACAN) според заливот Боров Остров.

Областа исцедена од ледникот опфаќа околу 10% од ледената покривка на Западен Антарктик. Сателитските мерења покажале дека басенот на ледникот Боров Остров има поголем нето придонес на мраз во морето од кој било друг слив на мраз во светот и тоа се зголемило поради неодамнешното забрзување на ледениот тек.

Ледениот брег околу двапати поголем од Вашингтон, се откинал од ледникот во февруари 2020 година. Брзината на мразот на Пајнајлендовиот Ледник се забрзала на преку 33 стапки дневно.[4]

Ледотекот е исклучително оддалечен, со најблиската постојано окупирана истражувачка станица во Ротера, скоро 1,300 километри подалеку. Областа не е превземена од ниту една нација и Антарктичкиот договор забранува какви било нови побарувања додека е во сила.  

Одводнување на ледената покривка[уреди | уреди извор]

Пловечки леден гребен на низводниот крај на Пајнајлендовиот Ледник. Пукнатината го покажува почетокот на породувањето на голема санта

Ледената покривка на Антарктикот е најголемата маса мраз на земјата, која содржи волумен на вода еквивалентен на 57 метри на глобалното ниво на морето. Ледената покривка се формира од снег кој паѓа на континентот и се набива под сопствената тежина. Мразот потоа се движи под сопствената тежина кон рабовите на континентот. Поголемиот дел од овој пренос до морето е преку ледотеци (побрзо подвижни канали на мраз опкружени со побавно подвижни ледени ѕидови) и излезни ледници. Ледената покривка на Антарктикот се состои од голема, релативно стабилна, ледена покривка на Источен Антарктик и помала, помалку стабилна, ледена покривка на Западен Антарктик. Ледената покривка на Западен Антарктик е исцедена во морето со неколку големи ледотеци, од кои повеќето се влеваат или во Росовиот Леден Гребен или во Филхнер-Ронеовиот Леден Гребен. Пајнајлендовиот и Твејтсовиот Ледник се два главни ледотеци на Западен Антарктиккои не се влеваат во големиот леден гребен. Тие се дел од областа наречена Амундсенов насип. Вкупна површина од 175.000 км2, 10 проценти од ледената покривка на Западен Антарктик, се испушта во морето преку Пајнајлендовиот Ледник, оваа област е позната како дренажен басен на Пајнајлендовиот Ледник.

Долен дел[уреди | уреди извор]

Пајнајлендовиот Ледник и Твејтсовиот Ледник се два од петте најголеми ледотеци на Антарктикот. Научниците откриле дека протокот на овие ледотеци е забрзан во последниве години и сугерирале дека ако тие се стопат, глобалното ниво на морињата ќе се зголеми за 1 до 2 метри, дестабилизирајќи ја целата ледена покривка на Западен Антарктик и можеби делови од ледената покривка на Источен Антарктик.

Во 1981 година, Тери Хјуз предложил дека регионот околу Пајнајлендовиот Залив може да биде „слаб долен дел“ на ледената покривка на Западниот Антарктик. Ова се заснова на фактот дека, за разлика од поголемиот дел од големите ледени текови на Западен Антарктик, оние што се влеваат во Амундсеновото Море не се заштитени од океанот со големи пловечки ледени гребени. Исто така, иако површината на ледникот е над морското ниво, основата лежи под нивото на морето и се спушта надолу кон внатрешноста, ова сугерира дека не постои геолошка бариера за да се запре повлекувањето на мразот откако ќе започне.

Забрзување и разредување[уреди | уреди извор]

Пајнајлендовиот Ледник започнал да се повлекува во 1940-тите.[5] Пред ова повлекување, линијата за заземјување на Пајнајлендовиот Ледник се наоѓала на истакнат гребен на морското дно. Овој гребен сега делува како бариера, ограничувајќи ја количината на релативно топла кружна длабока вода што може да достигне најгуст мраз.[6]

Брзината на Пајнајлендовиот Ледник се зголемила за 77 проценти од 1974 година до крајот на 2013 година, при што половина од ова зголемување се случило помеѓу 2003 и 2009 година [7] Ова забрзување значело дека до крајот на 2007 ледничкиот систем имал негативен биланс на маса од 46 гигатони годишно, што е еквивалентно на 0,13 милиметри годишно глобално покачување на нивото на морето. Со други зборови, многу повеќе вода се внесувало во морето со Пајнајлендовиот Ледник отколку што се заменува со снежни врнежи. Мерењата долж центарот на ледотекот со ГПС покажале дека ова забрзување е сè уште високо, скоро 200 километри во внатрешноста, околу 4 проценти во однос на 2007 година. Се претпоставува дека ова неодамнешно забрзување би можело да биде предизвикано од топлите океански води на крајот на Пајнајлендовиот Ледник, каде што има пловечки дел (леден гребен) приближно 50 километри во должина. Исто така, се покажало дека Пајнајлендовиот Ледник претрпел брзо разредување за време на холоценот, и дека овој процес може да продолжи со векови откако ќе биде инициран.[8]

Како што ледотекот се забрзува, тој исто така станува сè поостар. Стапката на разредување во централното стебло е четирикратно зголемена од 1995 до 2006 година. Доколку сегашната брзина продолжи, главното стебло на ледникот би можело да опстане во рок од 100 години.

Ледената предница останала во повеќе или помалку стабилна положба од 1973 до 2014 година, со 10 км повлекување во 2015 година.[9]

Подледнички вулкан[уреди | уреди извор]

Во јануари 2008 година, научниците од Британско антарктичко истражување (БАИ) објавиле дека пред 2.200 години еруптирал вулкан под Ледената покривка на Антарктикот. Ова била најголемата ерупција на Антарктикот во последните 10.000 години. Вулканот се наоѓа во Хадсоновите Планини, блиску до Пајнајлендовиот Ледник. Ерупцијата проширила слој од вулканска пепел и тефра над површината на ледената покривка. Оваа пепел потоа била закопана под снегот и мразот. Датумот на ерупцијата бил проценет од длабочината на закопувањето на пепелта. Овој метод користи датуми пресметани од блиските ледени јадра. Присуството на вулканот ја зголемува можноста дека вулканската активност можела да придонесе, или може да придонесе во иднина, за зголемување на протокот на ледникот. Во 2018 година било откриено дека има значителен вулкански извор на топлина под Пајнајлендовиот Ледник приближно половина поголем од активниот Гримсвотн на Исланд. Истата година била објавена студија во која се заклучува дека основата под ледената покривка на Западен Антарктик била подигната со повисока стапка отколку што се сметало, авторите сугерирале дека ова на крајот може да помогне да се стабилизира ледената покривка.[10]

Историја на теренска работа[уреди | уреди извор]

На мраз[уреди | уреди извор]

Сеизмичко истражување на ледникот Пајнајлендовиот Ледник
Раѓање на санта.

Поради оддалеченоста на Пајнајлендовиот Ледник, повеќето информации достапни за ледениот тек доаѓаат од воздушни мерења или мерења базирани на сателити.

Првата експедиција што го посетила ледотекот била онаа на Соединетите Американски Држави, која поминала околу една недела во областа во текот на јануари 1961 година. Тие ископале снежни јами за да ја измерат акумулацијата на снегот и спровеле сеизмички истражувања за мерење на дебелината на мразот. Еден од научниците бил Чарлс Р. Бентли, кој рекол „во тоа време не знаевме дека поминуваме ледник“. Пајнајлендовиот Ледник е околу 50 километри широк во посетената точка и на ниво на земјата не може визуелно да се разликува од околниот мраз. Оваа експедиција била наречена „Елсворт Хајленд Траверс“.

Во сезоната на теренот 2004 – 2005 година, тим од девет лица, користејќи авион на британско Антарктичко истражување (БАИ) Twin Otter, опремен со радар што пробива мраз, завршил со воздушно истражување на Пајнајлендовиот Ледник и неговата соседна ледена покривка. Тимот од седум Британци и двајца Американци прелетале 30 км над Пајнајлендовиот Ледник до 5 јануари, мапирајќи го подледничкиот терен на област приближно со големина на Невада.

Поради оддалеченоста на Пајнајлендовиот Ледник и логистичките потешкотии за складирање доволно гориво за експедицијата 2004 – 05 и идните проекти, БАИ ги користела ресурсите на Антарктичката програма на САД (АПСАД) и нивните авиони LC130 опремени за скијање. По многу недели временски одложувања, првите четворица мажи пристигнале од станицата Мекмердо на 9 ноември 2004 година и почнале да основаат камп и да градат ски-пат за C130s. Останатите членови на тимот пристигнале од истражувачката станица Ротера 10 дена подоцна.

Поради невообичаено доброто време во областа таа сезона, истражувачите го завршиле летањето на нивните мрежи до средината на јануари и потоа тие започнале да прелетуваат на 15 км од Твејтсовиот Ледник за експедиција на АПСАД која имала невообичаено лошо време во нивната област таа година. Летајќи над ледникот на 14 октомври 2011 година во истражувачкиот авион DC-8, научниците кои учествувале во мисијата IceBridge на НАСА откриле огромна пукнатина долга околу 29 километри преку лебдечкиот јазик на ледникот. Расцепот е широк 80 метри во просек и 50 до 60 метри длабок.

Друг тим од Британското Антарктичко истражување пристигнал на ледотекот на 8 декември 2006 година во првата од двете сезони на теренот. Во втората теренска сезона, тие поминале таму три месеци од ноември 2007 до февруари 2008 година. Работата на ледникот вклучувала радарски мерења и сеизмички истражувања.

Во јануари 2008 година, Боб Биндшадлер од НАСА слетал на пловечкиот леден гребен, првото слетување на овој леден гребен, за извидничка мисија да ја истражи можноста за дупчење на околу 500 метри од мраз, за спуштање на инструментите во океанската празнина подолу. Било одлучено дека малата област без пукнатини е премногу тешка за понатамошни слетувања и затоа понатамошната теренска работа морала да се одложи. Затоа, две единици на Глобалниот систем за позиционирање (ГПС) и една метеоролошка станица биле поставени што е можно поблиску до Пајнајлендовиот Ледник.

Во сезоната на теренот 2011 – 2012 година, по пет недели одложувања, персоналот на кампот конечно можел да го основа главниот камп непосредно пред Нова Година.[11] Следната недела, Биндшадлер и неговиот тим можеле да пристигнат. Поради дополнителни временски доцнења, хеликоптерите не можеле да пристигнат до договорениот датум и сезоната на терен била откажана.[12] Ограничената наука сè уште била постигната од тимот благодарение на серијата летови на КБА назад кон ледникот; условите драстично се промениле од последните летови на Twin Otter.[13]

Британското Антарктичко истражување распоредил мал тим од четири лица во околината – летната сезона на теренот 2011-12 за да изврши серија сеизмички и радарски истражувања. Тие исто така инсталирале серија на презимувачки ГПС станици. Во текот на сезоната, посебен тим на БАИ отпатувал до местото на теренската група и инсталирала автономна VLF станица за презимување. Потоа следело радарски премин со помош на моторни санки. Ова истражување ги поврзало претходните радарски линии.

Од море[уреди | уреди извор]

Првиот брод што стигнал до Пајнајлендовиот Ледник во истоимениопт залив, бил Ледник USS/USCGC во 1985 година. Овој брод бил мразокршач со кој управувала американската крајбрежна стража. Мисијата, позната како операција „Длабоко замрзнување“, имала научници кои земале примероци од седимент од дното на океанот.

За време на летната сезона на теренот, повеќе од два месеци од јануари до февруари 2009 година, истражувачите на истражувачкиот брод на Американската програма на Антарктикот Натаниел Б. Палмер стигнале до ледениот гребен. Ова било втор пат Палмер успешно да стигне до ледникот, по првиот пат во 1994 година. Во соработка со Британците, научниците користеле роботска подморница за да ги истражат каналите издлабени во ледникот на континенталниот гребен, како и шуплината под ледениот гребен и ледникот. Подморницата, позната како Autosub 3, била развиена и изградена во Националниот центар за океанографија во Обединетото Кралство. Таа завршила шест успешни мисии, патувајќи вкупно 500 километри под ледениот гребен. Autosub може да ја мапира основата на ледениот гребен, како и дното на океанот и да зема различни мерења и примероци од водата на патот. Успехот на Autosub 3 бил особено забележлив затоа што неговиот претходник Autosub 2 бил изгубен под Фимбулскиот Леден Гребен само на својата втора таква мисија.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Pine Island Glacier“. Geographic Names Information System. United States Geological Survey. Посетено на 21 May 2009.
 2. 2,0 2,1 Vaughan, D. G.; Corr, H. F. J.; Ferraccioli, F.; Frearson, N.; O'Hare, A.; Mach, D.; Holt, J. W.; Blankenship, D. D.; Morse, D. L.; Young, D.A. (2006). „New boundary conditions for the West Antarctic ice sheet: Subglacial topography beneath Pine Island Glacier“ (PDF). Geophysical Research Letters. 33 (9): L09501. Bibcode:2006GeoRL..3309501V. doi:10.1029/2005GL025588. S2CID 128406976.
 3. „History Repeating Itself at Antarctica's Fastest-Melting Glacier“. 2014.
 4. Freedman, Andrew (10 February 2020). „Iceberg that's twice the size of Washington cleaves off Pine Island Glacier in Antarctica, in a sign of warming“. Washington Post (англиски). ISSN 0190-8286. Посетено на 11 February 2020.
 5. Amos, Jonathan (23 November 2016). „Huge glacier retreat triggered in 1940s“. BBC. Посетено на 9 January 2018.
 6. Dutrieux, P.; De Rydt, J.; Holland, P. R.; Ha, H. K.; Lee, S. H.; Steig, E. J.; Ding, Q.; Abrahamsen, E. P.; Schoder, M. (2014). „Strong Sensitivity of Pine Island Ice-Shelf Melting to Climatic Variability“. Science. 343 (6167): 174–178. Bibcode:2014Sci...343..174D. doi:10.1126/science.1244341. PMID 24385606.
 7. Mouginot, J.; Rignot, E.; Scheuchl, B. (2014). „Sustained increase in ice discharge from the Amundsen Sea Embayment, West Antarctica, from 1973 to 2013“. Geophysical Research Letters. 41 (5): 1576–1584. Bibcode:2014GeoRL..41.1576M. doi:10.1002/2013GL059069.
 8. Johnson, J. S.; Bentley, M. J.; Smith, J. A.; Finkel, R. C.; Rood, D. H.; Gohl, K.; Balco, G.; Larter, R. D.; Schaefer, J. M. (2014). „Rapid Thinning of Pine Island Glacier in the Early Holocene“ (PDF). Science. 343 (6174): 999–1001. Bibcode:2014Sci...343..999J. doi:10.1126/science.1247385. PMID 24557837.
 9. Karin Kirk (October 6, 2020). „Bleak views of melting Antarctic ice, from above and below“.
 10. „Bedrock in West Antarctica rising at surprisingly rapid rate“. Phys.org. 2018.
 11. destination-uncertain.blogspot.com
 12. pigiceshelf.nasa.gov
 13. NASA.gov

Надворешни врски[уреди | уреди извор]