Мразокршач

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рускиот атомски мразокршач „Јамал“ на пат кон Северниот Пол.

Мразокршач[1] — посебен вид брод, чија цел е да го крши мразот за да отвори пловен пат.

За да се постигне ова, мразокршачот мора да има специјално засилен труп, посебен облик на трупот и особено моќен мотор.

Мразокршачите се појавиле релативно доцна, со појавата на парната машина. Тие главно се користат во морињата во поларните и супполарни области, како и на важни реки вон овие области кои замрзнуваат во текот на зимата.

Мразокршачите се делат на поларни и супполарни, во зависност од географската област на работа. Поларните мразокршачи се опремени за независна работа на едногодишниот, двегодишниот и повеќегодишниот мраз на Арктикот и Антарктикот. Супполарните мразокршачи работат на замрзнатите води на морските брегови, реките и езерата, надвор од поларните региони.

Главни корисници на мразокршачите се Данска (3 брода), Германија (6 брода + 3 повеќенаменски), Финска (10 бродови), Шведска (16 бродови), Обединетото Кралство (1 брод), Канада (1 брод), Франција (1 брод), Кина (1 брод), Јапонија (3 брода), САД (12 бродови) и Русија (9 бродови, од кои 6 со јадрен реактор).

Атомски мразокршач

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]