Паневропски Коридор X

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

120px

Паневропски Коридор X
Pan-European Corridor X runs across southern Eastern Europe from Austria to Greece
Паневропскиот Коридор Х е обележан со црвено
Должина:  км
Поважни клучки
Почеток крај: Салцбург (Австрија)
Крај крај: Солун (Грција)
Местоположба
Земји: Австрија, Словенија, Хрватска, Србија, Бугарија, Македонија и Грција
Патна мрежа
Паневропски коридори

Kоридорот Х (10) е еден од pan-European corridors. Се протега помеѓу Салцбург во Австрија и Солун во Грција. Коридирот проаѓа низ Австрија, Словенија, Хрватска, Србија, Македонија и Грција. Има четири ограноци: Xa, Xb, Xc и Xd.

Ограноци[уреди | уреди извор]

X: Салцбург - Љубљана - Загреб - Белград - Ниш - Скопје - Велес - Солун.

Огранок A (Коридор Xa)[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Коридор Xa.

Коридорот Xa се протега од Грац, Австрија до Загреб, Хрватска проаѓајќи низ: Хрватска, Словенија и Австрија.

Огранок C (Коридор Xc)[уреди | уреди извор]

Коридорот Xc се протега помеѓу Ниш - Софија - Пловдив - Едрене - Истанбул.

Патот во Србија од Ниш до бугарската граница близу Димитровград во моментов е во изграбдам со цел да ги добие стандардите за автопат. Се очекува патот да биде готов во 2017.

Во Бугарија некои 31 km од Kalotina motorway од Калотина до Софија беа дадени на тендер во 2012. Во моментот сообраќајот се проаѓа преку Sofia ring road, but a new bypass Northern Speed Tangent беа дадени на тендер во 2012 и се очекува да бидат завршени во 2015. Mw A1 BG.svgTrakia motorway се протега од Софија до Chirpan, каде Mw A4 BG.svgMaritsa motorway, кога ќе се заврши во 2014, wќе води кон Турција.

Во Турција O-3 otoyolu.png автопатот проаѓа близу Едрене до Истанбул.

Наводи[уреди | уреди извор]