Окрузи на Виена

Од Википедија — слободната енциклопедија
Wien districts with numbers.png

Главниот град на Австрија, Виена официјално е поделен на 23 окрузи (гер: Bezirke). Според некое непишано правило, граѓаните на Виена нивнит окрузи најчесто ги нарекуваат според бројот, а ретко според нивното име. На пример 17 Bezirk, (мак: 17 округ), или пак Der Siebzehnte (седумнаесетти). Броевите на окрузите се наоѓаат на секој знач со име на улица, пред името на улицата на пр. 17; Pezzlgasse.

# Грб Име Германско име
1 Wien Wappen Innere Stadt.png Инерештат Innere Stadt
2 Wien - Bezirk Leopoldstadt, Wappen.svg Леополдштат Leopoldstadt
3 Wien - Bezirk Landstraße, Wappen.svg Ландштрасе Landstraße
4 Wien - Bezirk Wieden, Wappen.svg Виден Wieden
5 Wien - Bezirk Margareten, Wappen.svg Маргаретен Margareten
6 Wien - Bezirk Mariahilf, Wappen.svg Маријахилф Mariahilf
7 Wien - Bezirk Neubau, Wappen.svg Нојбау Neubau
8 Wien - Bezirk Josefstadt, Wappen.svg Јозефштат Josefstadt
9 Wien - Bezirk Alsergrund, Wappen.svg Алсергрунд Alsergrund
10 Wien - Bezirk Favoriten, Wappen.svg Фаворитен Favoriten
11 Wien - Bezirk Simmering, Wappen.svg Симеринг Simmering
12 Wien - Bezirk Meidling, Wappen.svg Мајдлинг Meidling
13 Wien - Bezirk Hietzing, Wappen.svg Хитцинг Hietzing
14 Wien - Bezirk Penzing, Wappen.svg Пенцинг Penzing
15 Wien - Bezirk Rudolfsheim-Fünfhaus, Wappen.svg Рудолфсхајм-Финфхаус Rudolfsheim-Fünfhaus
16 Wien - Bezirk Ottakring, Wappen.svg Отакринг Ottakring
17 Wien - Bezirk Hernals, Wappen.svg Хернаљс Hernals
18 Wien - Bezirk Währing, Wappen.svg Веринг Währing
19 Wien - Bezirk Döbling, Wappen.svg Деблинг Döbling
20 Wien - Bezirk Brigittenau, Wappen.svg Бригитенау Brigittenau
21 Wien - Bezirk Floridsdorf, Wappen.svg Флоридсдорф Floridsdorf
22 Wien - Bezirk Donaustadt, Wappen.svg Донауштат Donaustadt
23 Wien - Bezirk Liesing, Wappen.svg Лисинг Liesing