Народните музички инструменти во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Народните музички инструменти во Македонија
Првата внатрешна страна на копија во Битолската универзитетска библиотека
АвторАлександар Линин
ЗемјаМакедонија
Јазикмакедонски
Жанровиисторија, етнографија, етнологија, музикологија и музикографија
ИздавачМакедонска книга
Издадена
1986
Страници143

Народните музички инструменти во Македонија — книга напишана од Д-р Александар Линин и објавена во печатницата Просвета (Куманово) во 1986 година. Книгата претставува монографско прикажување на народните музички инструменти во Македонија, каде е прикажана збирката на информации за разните инструменти во записите на историчарите, во фреските, иконите и резбите во црквите и манастирите, и во народните песни и преданија. Во книгата се толкува за проучувањето за народните инструменти и нивниот опис, каде е вметнато визуелно прикажување на инструментите преку слики и цртежи илустрирани од Ѓорѓи Здравев.

Историјата на инструментите[уреди | уреди извор]

Пред описите на инструментите се зборува за податоците од историчари и хроничари, со најран запис од Сидониј Аполинариј (датирајки од V век), каде кралот Теодорик му дава предност на гудачкиот инструмент „фидес“ над сите други инструменти. Исто така се споменува дека инструментите се појавуваат и во фрески и икони, а во поново време (XIX век - први 3 децении на XX век) повеќето дела спомнуваат едни инструменти, а поретко се спомнувале чалгаџииските и детските инструменти. Целта на оваа книга е да го опиши мнозинството инструменти во територијата на тогашната СР Македонија.

Поделбата на инструментите[уреди | уреди извор]

Кај содржината (стр. 141 - 142) може лесно да забележеме дека инструментите според начинот на свирење се поделени на:

Идиофонични[уреди | уреди извор]

Мембрафонични[уреди | уреди извор]

Кордофонични[уреди | уреди извор]

Аерофонични[уреди | уреди извор]

Надолжни флејти и блок-флејти

Цилиндрично-јазични инстр.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]