Ќемане (македонско)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ќемане.jpg

Ќемане (виолина) од пченка - називот ќемане е повообичаен и пораспространет. Како материјал за изработка на овој инструмент служат страковите од пченка. Стракот се сече на две соседни колена. Растојанието меѓу нив го диктираат колената. Звукот се произведува со движење на едниот преку другиот страк. При движењето на едниот страк преку другиот, настанува некакво чкртање, цимолечки глас со неодредена височина. Инструментот го користат исклучиво децата како детска играчка.