Прејди на содржината

Шупелка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шупелки изложени во Музејот на Македонија (инструментите бр. 9 - Скопје, 11 - Ново Село,12 - Скопје и 13 - Малино)

Шупелкамакедонски народен дувачки инструмент сличен на кавалот (отворен од двата краја), со исклучок на тоа што шупелката е пократка (240-350 мм). Се прави од оревово, дреново, јасеново или јаворово дрво.

Шупелката свири хроматичка скала (две октави), со исклучок на првата нота од долната октава. Во долниот регистар, шупелката оддава мек и пријатен звук, додека во горниот регистар звукот ѝ е остар и пискав.

Овој инструмент има шест дупки и е стеснет при горниот крај. Се свири со трите средни прста од двете раце и се држи под агол од 45°. Се користи за солистички импровизации како и заедно со други инструменти.Шупелката има многу сличности ама и разлики со кавалот.

Шупелка

Снимки[уреди | уреди извор]