Народен музеј Топлице

Од Википедија — слободната енциклопедија
Народен музеј Топлице

Народен музеј Топлице е регионален национален музеј основан во 1946 година во Прокупље и денес се наоѓа во зградата на Старата пошта, на главната улица на народниот херој Ратко Павловиќ Чичко. Вклучува археолошка збирка, збирка посветена на Топличкото востание од 1917 година и Народноослободителната борба за време на Втората светска војна, етнолошката збирка со градската соба, како и две галерии. Зградата во која се наоѓа музејот е подигната во 1925 година и е заштитена како споменик на културата. Националниот музеј на Топлице во 2009 година е вклучен во манифестацијата Ноќ на музејот, со шест проекти.

Изминативе години под раководство на Музејот се вршеле археолошки истражувања на повеќе локалитети во Топлица. Во јули 2008 година, откриени се остатоци од римски бањи од III век п.н.е. во портата на градската црква Свети Прокопија [1] [2], и на локалитетот Плочник, кој припаѓа на винчанската култура, пронајдени се траги кои укажуваат дека таму се наоѓал најстариот металуршки центар во Европа[3]. На почетокот на есента 2009 година започнала изградбата на археолошки парк со реконструкција на неолитското село во Плочник[4].

Минатото на музејот[уреди | уреди извор]

Поглед на Хисар и Савиќевац

Музејот е основан во 1948 г година и вклучувал колекција оружје, документи од Втората светска војна. Тој бил сместен во оставината на д-р Алекса Савиќ, т.н Савиќевац, кој се наоѓа на ридот Хисар над градот, како дел од урнатините на Прокупска тврдина.

Оригиналната поставка била во 1962 година преселена во денешните простории, во т.н. Стара пошта, која е изградена во 1925 година, според проектот на архитектот Бранко Танажевиќ, од 1912 година.

Заедно со преселбата во нови простории, била направена и нова изложба наречена „Работничко движење и НОБ“, која е изложена и денес, со мали измени. Инсталацијата поврзана со Топличкото востание е направена во 1977 година, а нова поставка е направена во 1994 година. Предметите од областа на етнологијата, кои се поврзани од основањето на музејот, се групирани од 1986 година во рамките на отсекот за етнологија. Дел од оваа збирка е претставена во т.н Градска соба, која е дел од постојаната музејска поставка. Археолошката поставка во музејот е направена во 1989 година и вклучува археолошки наоди и нивни фотографии, од праисторијата до средниот век.

Остатоци од римски бањи во портата на црквата Св. Прокопија

Во рамките на музејот, денес има две галерии. Една од нив ( Галерија на Народниот музеј на Топлице ) се наоѓа во музејската зграда и е изградена во 1978 година, со адаптација и доградба на музејската зграда, во која учествувал Заводот за заштита на спомениците на културата од Ниш, а неговата колекција денес опфаќа над 250 уметнички дела. Галеријата „Божа Илиќ “ се наоѓа во градската пешачка зона, улица Јужна Богданова и е формирана во 1996 година, а од 1998 г. Музејот е домаќин на ликовната колонија „Спомен на Божа Илиќ“ во чии рамки се доделува наградата „Божа Илиќ“.

Радио приемник од етнолошката збирка

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Римске терме у центру Прокупља“. Б 92. 20. 7. 2008. Посетено на 19. 1. 2010. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
  2. Борисављевић, Д (23. 7. 2008.). „Израња древни град у Прокупљу“. Политика. Посетено на 19. 1. 2010. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
  3. Аничић, Г (11. 1. 2009.). „У средишту праисторијске „индустрије". Политика Магазин. Посетено на 19. 1. 2010. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
  4. Борисављевић, Д (28. 8. 2009.). „Код Плочника ниче насеље из каменог доба“. Политика. Посетено на 19. 1. 2010. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)

Литература[уреди | уреди извор]