Прејди на содржината

Мрачна афера

Од Википедија — слободната енциклопедија
'Една темна работа (француски: Une ténébreuse affaire )

Една темна работа (француски: Une ténébreuse affaire ) е роман на францускиот писател Оноре де Балзак. Првпат беше објавена во 1841 година. Тематски припаѓа на сцени од политичкиот живот во рамките на човечката комедија . Комбинирајќи ги елементите на криминалниот и политички роман, Балзац напишал парче со комплициран заговор и пресврти на заговор на аристократите и страсните корени на Лорансе де Сен-Сињ и нејзиниот обид да го олесни враќањето на протераните роднини. Преку описот на судбината на хероите, кои припаѓаат на различни општествени слоеви , суровоста на револуционерниот терор , судирот на ројалисти и републиканците, подемот на Наполеоновата империја и обновувањето, се осветлени. Врз основа на мотивите и концепциите на ликовите, романот е близу до Шаваните, првата напишана книга на Човечката комедија.

Романот е адаптиран на истоимениот ТВ-филм.