Монголски тугрик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Монголски тугрик
Монгол төгрөг
20 тугрици
ISO 4217
КодMNT
Составници
Подединица
 1/100монго (мөнгө)
Множинатугрици
 монго (мөнгө)монга
Симбол
Банкноти10, 20, 50 монга, 1, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000, 5000, 10 000, 20 000 тугрици
Монети20, 50, 100, 200, 500 тугрици
Демографија
Корисник/циМонголија Монголија
Издавач
Централна банкаБанка на Монголија
 Мреж. местоwww.mongolbank.mn
Вредност
Инфлација14.4%
 ИзворСтрана на Банката на Монголија, 15 декември 2007.

Тугрикот (монголски: төгрөг) (MNT, Tugrik, ₮) е официјална парична единица на Монголија. Тугрикот бил воведен на 9 декември 1925 година, со вредност истоа со вредноста на советската рубља, каде еден тугрик и една рубља биле исто со 18 грама сребро. Тоа го заменило монголскиот долар и стана легална парична единица на 1 април 1928. Помалите вредности од еден тугрик денес не се користат, тие само се продаваат на туристи или колекционери.

Монети[уреди | уреди извор]

Монети на НР Монголија [1] Архивирано на 9 март 2006 г.
слика серија состав аверс реверс датум во оптек до писмо кована во употребен календар
[2] Архивирано на 9 март 2006 г. 1925 1-5 монго: бакар
10-20 монго: 0.5 сребро
50 монго, 1 тогрог: 90% сребро
Сојомбо вредност 1950 1970 монголска СССР монголска година 15
[3] Архивирано на 9 март 2006 г. 1937 1-5 монго: алуминиум/ бронза
10-20 монго: бакар/ никел
1960 1970 монголска година 27
[4] Архивирано на 9 март 2006 г. 1945 грбот, "Бүгд Найрамдах Монгол Ард Улс" (Народна Република Монголија) 1970 1970 кирилица монголска година 35
[5] Архивирано на 9 март 2006 г. 1959 алуминиум 1990 1990 НР Кина н.е.
[6] Архивирано на 9 март 2006 г., [7] Архивирано на 9 март 2006 г. 1970, 77, 80, 81 1-5 монго: алуминиум
10-50 монго: бакар/ никел
грбот, кратенка на името на државата за 1-5 монго, цело име за 10-50 монго 1970, 77: Источна Германија
1980, 81: Монголија
[8] Архивирано на 9 март 2006 г. комеморативен и во оптек 1 монго 1971: алуминиум/ бронза, бакар/ никел, сребро, или злато
1981: алуминиум/ бронза
грбот, целото име на државата, вредност "БНМАУ", Дамдин Сухбатор на коњ, "50 ЖИЛ" или "60 ЖИЛ" во зависност од годината ? ? 1971: Источна Германија
1981: Монголија
1981-88: 1 тогрог со различни комеморативни фигури алуминиум/ бронза 6 дизајни, како на пример Карл Маркс, Советско-монголски вселенски лет итн. ? ? Монголија н.е.
Монети на Монголија [9] Архивирано на 29 декември 2006 г.
слика вредност параметри опис датум на прво ковање
аверс реверс пречник дебелина маса состав раб аверс реверс
[10] Архивирано на 9 март 2006 г. [11] Архивирано на 23 септември 2006 г. 20 тогрога 17.5 mm 1.5 mm 0.78 g алуминиум засечен вредност Сојомбо 1994
[12] Архивирано на 9 март 2006 г. [13] Архивирано на 23 септември 2006 г. 50 тогрога 23 mm 1.8 mm 16.8 g
[14] Архивирано на 9 март 2006 г. [15] Архивирано на 23 септември 2006 г. 100 тогрога 22 mm 1.5 mm 3.84 g бакар/ никел вредност, Храм Џанраисинг
[16] Архивирано на 9 март 2006 г. [17] Архивирано на 23 септември 2006 г. 200 тогрога 25 mm 1.7 mm 6.2 g вредност, владина зграда
[18] Архивирано на 9 март 2006 г. [19] Архивирано на 23 септември 2006 г. 500 тогрога 22 mm 1.7 mm 4.1 g рамен вредност, Сојомбо Дамдин Сухбатор 2001

Банкноти[уреди | уреди извор]

Банкноти на НР Монголија [20] Архивирано на 9 март 2006 г.
слика серија аверс реверс датум оптек до писмо употребен календар белешки
[21] Архивирано на 9 март 2006 г. 1925 сојомбо, вредност вредост 1940 1966 монголски н.е. 2 тугрици во зелено наместо 3 тугрици
[22] Архивирано на 9 март 2006 г. 1939 сојомбо, Дамдин Сухбатор вредност 1955 1966 н.е. и монголска година 29 25 тугрици во кафеаво
1941 грб, Дамдин Сухбатор ? ? двете н.е. и монголска година 31
[23] Архивирано на 9 март 2006 г. 1955 1966 1966 кирилица н.е. 25 тугрици во сино на аверсот, кафеаво на реверсот
[24] Архивирано на 9 март 2006 г. 1966 грб, Дамдин Сухбатор освен на 1 тугрик вредност за 1-25 тугрици, владината зграда на 50 и 100 тугрици двете
1981, 83 исто како погоре, освен што има индустриска тема за 20 тугрици 20 тугрици на зелено, наместо 25 тугрици
Банкноти на Монголија (1993) [25] Архивирано на 28 февруари 2007 г.
слика вредност димензии гл. боја опис датум употреба
аверс реверс аверс реверс заш. марка
10 монга 45 × 90 mm розова Сојомбо, стрелец стрелаштво 1993 Ретко во оптек. Доста застапен меѓу колекционерите.
20 монга 45 × 90 mm жолта, кафеава Сојомбо, борач борење
50 монга 45 × 90 mm зелена, светла сина Сојомбо, коњаштво коњаштво
[26] Архивирано на 9 март 2006 г. [27] Архивирано на 2 мај 2006 г. 1 тугрик 115 × 57 mm жолта, кафеава лав Сојомбо пајза Џингис Хан
[28] Архивирано на 9 март 2006 г. [29] Архивирано на 23 септември 2006 г. 5 тугрици 120 × 60 mm портокалова Дамдин Сухбатор, Сојомбо, пајза планини и пасишта со коњи ретко во употреба, најчесто во банки
10 тугрици 125 × 61 mm зелена 1993, 2002 најмала банкнота во честа употреба
20 тугрици 130 × 64 mm црвеникава, виолетова
50 тугрици 135 × 66 mm кафеава 1993, 2000
Податотека:100 Tugriks - Recto.jpg 100 тугрици 140 × 68 mm виолетова
[30] Архивирано на 9 март 2006 г. [31] Архивирано на 23 септември 2006 г. 500 тугрици 145 × 70 mm зелена Џингис Хан, Сојомбо, пајза монголски јурти во движење 1993, 1997
2000, 2003
1000 тугрици 150 × 72 mm сина 1993, 1997
2003
5000 тугрици 150 × 72 mm розова, виолетова "Фонтана" во дворецот на Џингис Хан 1994, 2003
10,000 тугрици 150 × 72 mm о 1995, 2002
20,000 тугици зеленкаста и виолетова Знаме на Монголците 2006

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Претходник:
монголски долар
Сооднос: 1 тугрик= 1 советска рублја.
Валута на Монголија
1925 –
Следбеник:
Моментална