Портал:Монголија

Од Википедија — слободната енциклопедија
уреди   

Монголија
Монгол Улс

„Со небесна помош јас освоив за вас огромна империја. Но мојот живот беше прекраток за да го освојам цел свет. Таа задача е оставена на вас.“

— Џингис Хан, пред неговата смрт (Повеќе)
уреди   

Избрана статија

Улан Батор (монголски: Улаанбаатар) е главниот и најголемиот град во Монголија. Градот е независна општина и не е дел од ниту една провинција на Монголија и неговото население изнесува околу 1 милион луѓе според пописот во 2008 година. Градот е основан во 1639 година како будистички манастирски центар и во 20 век израсна во главен производствен центар дефинирајќи се по своите широки булевари и плоштади. (Повеќе)

уреди   

Избрана биографија

Џингис Кан (11601227), (монголски: Чингис Хаан), бил политички и воен владетел на Монголската империја. Тој ја создал империјата уништувајки и обединувајки голем број на номадски племиња, главно од централна Азија, при што ги обединил во социјалниот термин "Монголи". Роден е помеѓу 1150-1160 година, а роденото име му било Темуџин (Temüjin). Потекнувал од Борџигин кланот. Иако сметан за немилорсден воин и тиранин низ многу земји до ден денес, во Монголија тој се смета за градител и за татко на нацијата. Прочитајте повеќе

уреди   

Останати проекти на монголски јазици

уреди   

Избрана слика

уреди   

Дали сте знаеле...

  • ... дека Улан Батор бил подвижен град кој бил преместуван неколку пати на различни локации?
  • ... дека Монголската Империја била најголема империја во континуитет на територија?
  • ... дека повикувачки број за Монголија е +976?
  • ... дека Монголија е поделена на 21 провинција?
  • ... дека официјално писмо кое се употребиува во Монголија е кирилицата?
уреди   

Категории

уреди   

Поврзани портали

уреди   

Монголија на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)