Мали Антили

Од Википедија — слободната енциклопедија
Местоположба на Малите Антили во однос на останатите Карипски острови.
Дел од Малите Антили.
Местоположба на државите и зависните територии во Малите Антили.

Малите Антили — дел од островската група Антили, кои заедно со Бахамите и Големите Антили припаѓаат во групата на Карипски острови. Островите настанале како дел од еден долг вулкански ланец, а некои од нив се издигнале и поради издигање на Карипската тектонска плоча.

Острови[уреди | уреди извор]

Поважните Мали Антили се (од север кон југ кон запад):

Заветрени Острови:

Приветрени Острови:

Поранешни Холандски Антили:

Венецуелски Архипелаг:

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Rogonzinski, Jan. A Brief History of the Caribbean. New York: Facts on File, 1992.

Поврзано[уреди | уреди извор]