Источен Регион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Источен плански регион
Регион
Logo of Eastern Region, Macedonia.svg
Грб
Потекло на името: Името потекнува од местоположбата во рамките на Републиката.
Земја Македонија Македонија
Површина 3,537 км2
Население 181,858 (2002)
Основано 2009
Часовен појас UTC +1
Повикувачки бр. 032
Oпштини 11
Седиште Штип
Раководител Драгица Здравева
Контакт 032/ 386-412
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Местоположба на регионот во рамките на Македонија.
Портал: Официјално мрежно место

Источниот регион е еден од осумте статистички региони на Македонија. Овој регион се наоѓа во источниот дел на Македонија и граничи со вардарскиот, скопскиот, североисточниот и со југозападниот регион.

Општини

Општините во регионот.

Источниот регион вклучува 11 општини[1]:

 1. Coats of arms of None.svg Општина
 2. Coats of arms of None.svg Општина
 3. Coats of arms of None.svg Општина
 4. Coats of arms of None.svg Општина
 5. Coats of arms of None.svg Општина
 6. Coats of arms of None.svg Општина
 7. Coats of arms of None.svg Општина Македонска
 8. Coats of arms of None.svg Општина
 9. Coats of arms of None.svg Општина
 10. Coats of arms of None.svg Општина
 11. Coats of arms of None.svg Општина

Демографија

Карта на мнозинските етнички групи во регионот.

Население

Моменталната бројка на населението на источниот регион е околу 181.858 жители или 10 % од вкупното население на Македонија, според новите граници кои не ги вклучуваат Свети Николе и Лозово.

Попис Население Промена
1994 201.525[2] N/A
2002 181.858 +1.94%

Најголеми населби

Помеѓу најголемите населени места во регионов се:

Ранг Град Население
1 Штип 40.016
2 Кочани 28.330
3 Делчево 11.500
4 Виница 10.863
5 Пробиштип 10.826
6 Берово 7.002
7 Македонска Каменица 5.147
8 Пехчево 3.237
9 Зрновци 2.278
10 Облешево 1.131

Етнички групи

Најголемите етнички групи во регионот се Македонците, но тука живеат и:

Број %
Вкупно 203.213 100
Македонци 188.522 92.77
Роми 6.927 3.40
Турци 2.636 1.29
Власи 2.514 1.23
други 2.614 1.28
Забелешка: Податоците се според старите граници на регионот, односно ги вклучува општините Свети Николе и Лозово, кои денес се дел од Вардарскиот регион.


Наводи

 1. Предлошка:Цитирана мрежна страница
 2. Според старите граници со општините Свети Николе и Лозово.

Видете исто така