Душан Т. Батаковиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Душан Т.Батаковиќ
Роден(а)23 април 1957(1957-04-23)
Белград, ПР Србија, Југуславија
Починал(а)Белград, Србија
ЗанимањеИсториски академик и дипломат
Деца2

Душан Т. Батаковиќ (23 април 1957 – 27 јуни 2017 година) бил српски историчар и дипломат. Неговата специјалност била модерната и современата српска и балканска историја, како и француско-српските односи. Последната функција што ја имаше беше директорот на Институтот за балкански студии при Српската академија на науките и уметностите.

Биографија[уреди | уреди извор]

Батаковиќ дипломирал историја на Филозофскиот факултет на Универзитетот во Белград во 1982 година. Магистрирал историја од истата институција (1988). Докторирал во историјата од Универзитетот во Париз IV: Париз-Сорбона[1] во 1997 година со тезата ,,Франција и формирањето на парламентарната демократија во Србија1830–1914''.

Батаковиќ е специјалист за балканската историја од деветнаесеттиот и дваесеттиот век, како и за француско-српските односи. Тој има напишано и објавено опширно за модерната и современата историја на Србија, особено Косово[a] и односите Албанија-Србија,[2] фокусирајќи се на национализмот и потеклото на верските и етничките судири. Друга област на неговото истражување е влијанието на комунизмот врз современата историја на Србија, Југославија и на Балканот. Батаковиќ пишува на српски, англиски и француски јазик, а неговата библиографија вклучува десетици историски монографии, уредени томови и повеќе од сто статии објавени на различни јазици.[3]

Батаковиќ е автор и на историскиот ТВ- документарец Црвена доба (Црвената епоха), кој се емитуваше на јавниот сервис на Србија, РТС, во 2004 година. Комбинирајќи ги сведочењата на сведоците со историскиот наратив, филмот беше првиот што го отвори прашањето за злосторствата на комунистичките југословенски власти („црвениот терор“) врз нивните политички и класни непријатели во Србија и Црна Гора по Втората светска војна (1944–1947).[4]

Во октомври 2005 година Батаковиќ стана директор на Институтот за балкански студии на Српската академија на науките и уметностите и главен уредник на годишното списание на Институтот „Балканик “, како и на неговите специјални изданија. Во октомври 2008 година беше избран за претседател на Српскиот комитет на AIESEE.[5]

Во 2010 година Батаковиќ беше избран за член на Светската академија за уметност и наука.[6]

Паралелно со академскиот живот, Батаковиќ се занимавал и со кариера во политиката и дипломатијата. Како претседател на Советот за демократски промени во Србија (продемократска невладина организација), тој водел кампања против Слободан Милошевиќ. Тој се залагал за кантонизација на Косово [a] како решение за косовската криза.[7]

кон крајот на 1990-тите. Од 2001 до 2005 година бил амбасадор на Сојузна Република Југославија (подоцна Србија и Црна Гора ) во Република Грција. Во јули 2005 година станал советник за политички прашања на претседателот на Србија Борис Тадиќ.[8] Во таа функција тој стана член, во ноември 2005 година, на српскиот преговарачки тим на разговорите под покровителство на ОН за идниот статус на покраината Косово во Виена. Тој беше шеф на српската делегација во Меѓународниот суд на правдата, во врска со советодавното мислење за статусот на Косово (2009–2011). [9]

Батаковиќ бил назначен за амбасадор на Србија во Канада во јули 2007 година и за амбасадор на Србија во Париз, Франција во јануари 2009 година, каде што ја презел функцијата во март 2009 година и го завршил својот мандат во декември 2012 година.[10]

Батаковиќ бил реизбран за директор на Институтот за балкански студии на Српската академија на науките и уметностите во февруари 2013 година.[11]

Награди и прием[уреди | уреди извор]

Предложена кантонизација на Косово и Метохија од Батаковиќ

Неговите награди вклучуваат:

 • – Орден на палмата
 • – Орден на Феникс[12]
 • – Орден на белиот орел[13]
 • – Орден на ѕвездата на Караѓорѓе[14]

Во 2006 година, студијата на Фредерик Анскомб ги разгледа прашањата околу стипендијата за Косово во која беше забележано дека во 1980-тите и 1990-тите Душан Батаковиќ објави дела напишани од националистичка перспектива за Косово, кои добија великодушна поддршка.[15] Од нив беа дела како што се Косовските хроники (1992) и Косово, спирала де ла хајне (1993) и во сите неколку од тие дела се преведени на други јазици.[15]

Дела[уреди | уреди извор]

 • Dečansko pitanje (The Dečani Question), Belgrade: Historical Institute-Prosveta 1989. (second updated edition: Belgrade: Čigoja štampa 2007), 355 p. ISBN 978-86-7558-450-6
 • Savremenici o Kosovu i Metohiji 1850–1912 (Contemporaries on Kosovo and Metohija 1850–1912), Belgrade: Srpska književna zadruga 1989.
 • Kolubarska bitka (The Battle of Kolubara 1914), Belgrade: Litera 1989 (with N. B. Popović). 210 p.
 • Kosovo i Metohija u srpskoj istoriji (Kosovo and Metohia in Serbian History), Belgrade: Srpska književna zadruga 1989, (co-author); German translation: Kosovo und Metochien in der serbischen Geschichte, Lausanne: L'Age d'Homme 1989 (co-author; four chapters); French translation: Le Kosovo-Metohija dans l'histoire serbe, Lausanne: L'Age d'Homme 1990 (co-author, four chapters). ISBN 2-8251-0139-7ISBN 2-8251-0139-7
 • Kosovo i Metohija u srpsko-arbanaškim odnosima (Kosovo and Metohija in Serb-Albanian Relations), Priština: Jedinstvo 1991. ISBN 86-7019-071-0ISBN 86-7019-071-0. (2nd updated edition: Čigoja štampa, Belgrade 2006.) 391 р. ISBN 86-7558-436-9ISBN 86-7558-436-9
 • Bataković, Dušan T. (1992). The Kosovo Chronicles. Belgrade: Plato.ISBN 86-447-0006-5
 • Bataković, Dušan T. (1993). Kosovo, la spirale de la haine: Les faits, les acteurs, l'histoire (1.. изд.). Lausanne: L'Age d'Homme. ISBN 9782825103890.
 • La Yougoslavie : nations, religions, idéologies, Lausanne: L'Age d'Homme 1994. ISBN 978-2-8251-0534-4ISBN 978-2-8251-0534-4
 • Bataković, Dušan T. (1996). The Serbs of Bosnia & Herzegovina: History and Politics. Paris: Dialogue. ISBN 9782911527104.
 • The Serbs and Their National Interest, N. Von Ragenfeld-Feldman & D. T. Batakovic (eds.), San Francisco & Belgrade 1997, 140 p. ISBN 86-901887-1-1ISBN 86-901887-1-1
 • Cronica de la Kosovo, prefaţă de academician Dan Berindei; Buçuresti: Editura biblioteca bucurestilor 1999, 207 p. ISBN 973-99243-0-1ISBN 973-99243-0-1
 • Kosovo i Metohija. Istorija i ideologija, (Kosovo and Metohija: History and Ideology), Belgrade: Hrišćanska misao 1998. (2nd updated edition: Belgrade: Čigoja štampa 2006). 469 p. ISBN 978-86-7558-523-7ISBN 978-86-7558-523-7
 • Нова историја српског народа (A New History of the Serbian People), Belgrade: Naš Dom 2000 (co-authors: A. Fotić, M. St. Protić, N. Samardžić); Second updated edition: Belgrade 2002, ISBN 86-7268-015-4; Korean translation: Seoul 2001, ISBN 89-89205-20-4;
 • Bataković, Dušan T., уред. (2005). Histoire du peuple serbe. Lausanne: L’Age d’Homme. ISBN 9782825119587. ISBN 2-8251-1958-X
 • Bataković, Dušan T., уред. (2007). Kosovo and Metohija: Living in the Enclave (PDF). Belgrade: Institute for Balkan Studies.
 • Kosovo. Un conflit sans fin? Lausanne: L'Age d'Homme 2008. 322 p. ISBN 978-2-8251-3875-5ISBN 978-2-8251-3875-5
 • Kosovo And Metohija. Living in the Enclave (with added multimedia content and original documents) D. T. Bataković (ed.), Institute for Balkan Studies, Serbian Academy of Sciences and Arts, Belgrade 2008. (cd-rom) ISBN 978-86-7179-064-2
 • La Serbie et la France: une alliance atypique. Les relations politiques, économiques et culturelles,1870-1940 D. T. Bataković (dir.), Institut des Études Balkaniques, Académie serbe des Sciences et des Arts, Belgrade 2010. 613.p. ISBN 978-86-7179-061-1ISBN 978-86-7179-061-1
 • Косово и Метохия: история и идеология, перевод с сербского Д. Кокотович, Екатеринбург: Издательство Уральского университета, 2014, 399 p. ISBN 978-5-7996-1269-6ISBN 978-5-7996-1269-6
 • Minorities in the Balkans. State Policy and Inter-Ethnic Relations (1804–2004) D. T. Bataković (ed.), Belgrade, Institute for Balkan Studies, Serbian Academy of Sciences and Arts, 2011, 364 p. ISBN 978-86-7179-068-0ISBN 978-86-7179-068-0
 • Serbia's Kosovo Drama. A Historical Perspective, Belgrade, Čigoja Štampa, 2012, 369 p. ISBN 978-86-7558-903-7ISBN 978-86-7558-903-7
 • Qeveria serbe dhe Esat Pashe Toptani, e perktheu nga anglishtja Maklen Misha, Tirane, Botimet IDK, [2012], 70 p. ISBN 9789928136114ISBN 9789928136114
 • Les sources françaises de la democratie serbe (1804–1914), Paris, CNRS Editions, 2013, 570 p. ISBN 978-2-271-07080-7ISBN 978-2-271-07080-7
 • Bataković, Dušan T. (2014). A Turbulent Decade: The Serbs in Post-1999 Kosovo: Destruction of Cultural Heritage, Ethnic Cleansing, and Marginalization (1999–2009). Paris: Dialogue. ISBN 9782911527128. ISBN 2-911527-12-7
 • The Foreign Policy of Serbia (1844–1867). Ilija Garašanin's Načertanije, Institute for Balkan Studies SASA, Belgrade 2014, 308 p. ISBN 978-86-7179-089-5ISBN 978-86-7179-089-5
 • Bataković, Dušan T. (2015). „Kosovo and Metohija: History, Memory and Identity“. The Christian Heritage of Kosovo and Metohija: the Historical and Spiritual Heartland of the Serbian People. Los Angeles: Sebastian Press. стр. 569–608. ISBN 9788682685395. ISBN 978-86-82685-39-5
 • Bataković, Dušan T. (2015). „The Serbs of Kosovo and Metohija 1999–2007: Surviving in Ghetto-like Enclaves“. The Christian Heritage of Kosovo and Metohija: the Historical and Spiritual Heartland of the Serbian People. Los Angeles: Sebastian Press. стр. 935–945. ISBN 9788682685395.
 • Serbia in the Great War. Anglo-Saxon Testimonies and Historical Analysis. Edited by Dušan T. Bataković, Belgrade: National Library of Serbia 2015, 374 p. ISBN 978-86-7035-332-9ISBN 978-86-7035-332-9
 • Srbija i Balkan. Albanija, Bugarska, Grčka 1914–1918 (Serbia and the Balkans: Albania, Bulgaria, Greece 1914–1918), Prometej-RTS, Novi Sad-Belgrade 2016, 572 р. ISBN 978-86-515-1174-8ISBN 978-86-515-1174-8
 • Dešifrovanje prošlosti. Pisci, svedoci, pojave (Deciphering the Past. Witnesses, Writers, Phenomenons), Čigoja štampa, Belgrade 2016, 436 р. ISBN 978-86-531-0264-7ISBN 978-86-531-0264-7
 • Zlatna nit postojanja, Catena Mundi, Belgrade, 2018, 348 p. ISBN 978-86-6343-093-8ISBN 978-86-6343-093-8

Белешки[уреди | уреди извор]

а.   Косово е предмет на територијален спор помеѓу Република Србија и Република Косово. Како странски протекторат, Косово прогласило независност на 17 февруари 2008 г, но Србија и понатаму не го признава и тврди дека е нејзина суверена територија. Независноста на Косово не е целосно признаена од меѓународната заедница. Досега го признале 113 од вкупно 193 земји членки на ООН. земји-членки на

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „In memoriam – Dusan T. Batakovic“. Удружење Краљевина Србија (англиски). 2017-06-27. Посетено на 2020-01-13.
 2. Tasić, Piše: Jelena. „Zlatna nit postojanja Dušana T. Batakovića“. Dnevni list Danas (српски). Посетено на 2020-01-13.
 3. „Dušan T. Bataković - autor“. Knjizara.com (англиски). Посетено на 2020-01-13.
 4. „Crveno doba - zločini komunista u Srbiji i Crnoj Gori“. Prvi Prvi na Skali. Посетено на 2020-01-13.
 5. „Dusan T. Batakovic | Institute for Balkan Studies SASA - Academia.edu“. balkaninstitut.academia.edu. Посетено на 2020-01-13.
 6. „Опело и сахрана др Душана Батаковића | Српска Православна Црква [Званични сајт]“. www.spc.rs. Архивирано од изворникот на 2020-01-13. Посетено на 2020-01-13.
 7. Tromp, Nevenka (2016-04-14). Prosecuting Slobodan Milošević: The Unfinished Trial (англиски). Routledge. ISBN 978-1-317-33526-9.
 8. „Аmbasada Republike Srbije u Republici Grčkoj“. www.athens.mfa.gov.rs. Посетено на 2020-01-13.
 9. T, Piše: J. „Sahranjen istoričar Dušan T. Bataković“. Dnevni list Danas (српски). Посетено на 2020-01-13.
 10. „Batakovic Srpski | Насловна“. www.batakovic.com. Архивирано од изворникот на 2020-01-13. Посетено на 2020-01-13.
 11. „Batakovic Srpski | Насловна“. www.batakovic.com. Архивирано од изворникот на 2020-01-13. Посетено на 2020-01-13.
 12. arhiva, blic. „Prihvatljiv plan Z4 za Kosmet“. Blic.rs (српски). Посетено на 2020-01-13.
 13. Acović, Dragomir (2012). Slava i čast: Odlikovanja među Srbima, Srbi među odlikovanjima. Belgrade: Službeni Glasnik. стр. 510.
 14. Solutions, Softech. „ОБЕЛЕЖЕНО 25 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА КРУНСКОГ САВЕТА“. Краљевска породица Србије (српски). Посетено на 2020-01-13.
 15. 15,0 15,1 Anscombe, Frederick (2006). „The Ottoman Empire in Recent International Politics – II: The Case of Kosovo“ (PDF). The International History Review. 28 (4): 761. doi:10.1080/07075332.2006.9641103. JSTOR 40109813. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-09-24. Посетено на 2022-02-13.

Извори[уреди | уреди извор]

 • Zeljan Šuster, Историски речник на Сојузна Република Југославија, The Scarecrow Press, Landham & London 1999, стр.43
 • Сима М. Ќирковиќ, Раде Михаљчиќ (ур. ), Enciklopedija srpske istoriografije, Знаење, Белград 1997, стр.273
 • Слободан Георгијев, „Душан Батаковиќ: историчар на сегашноста“, Balkan Insight, Дек. 2009 г.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]