Прејди на содржината

Големополско Војводство

Координати: 52°20′02″N 17°14′50″E / 52.33389° СГШ; 17.24722° ИГД / 52.33389; 17.24722
Од Википедија — слободната енциклопедија
Големополско Војводство
województwo wielkopolskie
војводство
Знаме на Големополско ВојводствоГрб на Големополско Војводство
Местоположба во Полска
Местоположба во Полска
Окрузи во Големополското Војводство
Окрузи во Големополското Војводство
Земја Полска
СедиштеПознањ
Окрузи4 градски, 31 земски *
Површина
 • Вкупно29.826 км2 (11,516 ми2)
Население (2013)
 • Вкупно3.467.016
 • Густина120/км2 (300/ми2)
 • Градскo1.923.582
 • Селско1.451.071
Рег. таб.P
Мреж. местоpoznan.uw.gov.pl

Големополско Војводство (полски: województwo wielkopolskie) — војводство во западна средна Полска. Создадено е на 1 јануари 1999 г. од дотогашните војводства Познањско, Калишко, Коњинско, Пилско и Лешненско, согласно управната реформа усвоена претходната година. Наречено е по историската област Големополска која е опфатена во војводството, со исклучок на извесни југозападни делови.

Војводството зазема второ место по површина и трето по население во земјата. Зафаќа 29.826 км2 и има население од околу 3,4 милиони жители. Главен град е Познањ, а други поважни градови се Калиш, Коњин, Пила, Острув Вјелкополски, Гњезно (стара престолнина на Полска) и Лешно. Се граничи со седум други војводства: Западнопоморското на северозапад, Поморското на север, Кујавско-поморското на североисток, Лоѓското на југоисток, Ополското на југ, Долношлеското на југозапад и Лубушко на запад.

Градот Познањ е збратимен со грофовијата Нотингемшир во Англија.[1]

Градови и гратчиња

[уреди | уреди извор]
Познањ — главен град на војводството.
Калиш
Лешно
Коњин
Пила
Гњезно

Војводството има 109 градски населени места, тука наведени по број на жители според состојбата во 2006 година:[2]

 1. Познањ (566.546)
 2. Калиш (108.575)
 3. Коњин (80.618)
 4. Пила (75.044)
 5. Острув Вјелкополски (72.577)
 6. Гњезно (70.080)
 7. Лешно (64.079)
 8. Шрем (30.227)
 9. Сваженѕ (29.894)
 10. Кротошин (29.421)
 11. Турек (29.302)
 12. Вжешња (28.617)
 13. Лубоњ (26.935)
 14. Јароќин (25.834)
 15. Вонгровјец (24.681)
 16. Кошќан (24.102)
 17. Коло (23.034)
 18. Шрода Вјелкополска (21.635)
 19. Равич (21.301)
 20. Гостињ (20.588)
 21. Хоѓеж (19.652)
 22. Шамотули (19.090)
 23. Злотув (18.468)
 24. Оборњики (17.850)
 25. Плешев (17.787)
 26. Тшќанка (16.756)
 27. Нови Томишл (15.225)
 28. Кемпно (14.710)
 29. Остшешув (14.536)
 30. Слупца (14.363)
 31. Гроѓиск Вјелкополски (13.703)
 32. Волштин (13.557)
 33. Мошина (12.150)
 34. Вронки (11.551)
 35. Чарнкув (11.356)
 36. Мјенѕихуд (10.920)
 37. Рогожно (10.905)
 38. Мурована Гошлина (10.140)
 39. Пушчиково (9.311)
 40. Опалењица (9.104)
 41. Костшин (8.539)
 42. Јастровје (8.403)
 43. Побјеѓиска (8.329)
 44. Ујшќе (8.134)
 45. Витково (7.855)
 46. Тшемешно (7.789)
 47. Пњеви (7.464)
 48. Збоншињ (7.300)
 49. Курник (6.981)
 50. Клодава (6.829)
 51. Кожмин Вјелкополски (6.707)
 52. Кшиж Вјелкополски (6.283)
 53. Бук (6.181)
 54. Шеракув (5.994)
 55. Вјелењ (5.940)
 56. Шмигел (5.452)
 57. Стеншев (5.339)
 58. Вижиск (5.234)
 59. Чемпин (5.135)
 60. Нове Скалмјежице (5.080)
 61. Одоланув (4.960)
 62. Здуни (4.498)
 63. Голина (4.330)
 64. Шамоќин (4.267)
 65. Клечев (4.173)
 66. Кробја (4.022)
 67. Скоки (3.866)
 68. Сомполно (3.695)
 69. Крајенка (3.651)
 70. Милослав (3.589)
 71. Тулишкув (3.393)
 72. Оконек (3.357)
 73. Голањч (3.342)
 74. Ракоњевице (3.253)
 75. Некла (3.203)
 76. Пиздри (3.188)
 77. Лобжењица (3.172)
 78. Мјејска Гурка (3.128)
 79. Шлесин (3.102)
 80. Кобилин (3.084)
 81. Бојаново (3.014)
 82. Маргоњин (2.956)
 83. Загурув (2.932)
 84. Лвувек (2.909)
 85. Поњец (2.875)
 86. Сулмјежице (2.772)
 87. Висока (2.750)
 88. Кшонж Вјелкополски (2.724)
 89. Клецко (2.677)
 90. Черњејево (2.556)
 91. Риѕина (2.539)
 92. Борек Вјелкополски (2.486)
 93. Рихвал (2.377)
 94. Обжицко (2.170)
 95. Домбје (2.087)
 96. Жеркув (2.058)
 97. Рашкув (2.037)
 98. Ошечна (2.018)
 99. Остроруг (1.995)
 100. Погожела (1.974)
 101. Грабув на Просна (1.967)
 102. Јутрошин (1.872)
 103. Микстат (1.840)
 104. Пшедеч (1.771)
 105. Вјелихово (1.765)
 106. Ставишин (1.554)
 107. Кшивињ (1.547)
 108. Добра (1.511)
 109. Долск (1.479)

Управна поделба

[уреди | уреди извор]

Големополското Војводство е поделено на 35 окрузи, од кои 4 се градски, а 31 се земски. Тие пак се поделени на вкупно 226 општини.

Име и
изворно име
Површина
(км²)
Население
(2006)
Седиште Други градови Општини
Градски окрузи
Калиш
Kalisz
70 108.575 1
Коњин
Konin
82 80.618 1
Лешно
Leszno
32 64.079 1
Познањ
Poznań
262 566.546 1
Земски окрузи
Вжешњански
powiat wrzesiński
704 73.778 Вжешња Милослав, Некла, Пиздри 5
Волштински
powiat wolsztyński
680 54.718 Волштин 3
Вонгровјечки
powiat wągrowiecki
1.041 67.606 Вонгровјец Скоки, Голањч 7
Гњезненски
powiat gnieźnieński
1.254 140.333 Гњезно Витково, Тшемешно, Клецко, Черњејево 10
Гостињски
powiat gostyński
810 75.683 Гостињ Кробја, Поњец, Борек Вјелкополски, Погожела 7
Гроѓиски
powiat grodziski
644 49.444 Гроѓиск Вјелкополски Ракоњевице, Вјелихово 5
Злотувски
powiat złotowski
1.661 68.526 Злотув Јастровје, Оконек, Крајенка 8
Јароќински
powiat jarociński
588 70.390 Јароќин Жеркув 4
Калишки
powiat kaliski
1.160 80.369 Калиш * Ставишин 11
Кемпински
powiat kępiński
608 55.335 Кемпно 7
Колски
powiat kolski
1.011 88.601 Коло Клодава, Домбје, Пшедеч 11
Коњински
powiat koniński
1.579 123.646 Коњин * Голина, Клечев, Сомполно, Шлесин, Рихвал 14
Кошќански
powiat kościański
723 77.760 Кошќан Шмигел, Чемпињ, Кшивињ 5
Кротошински
powiat krotoszyński
714 77.092 Кротошин Кожмин Вјелкополски, Здуни, Кобилин, Сулмјежице 6
Лешненски
powiat leszczyński
805 50.024 Лешно * Риѕина, Ошечна 7
Мјенѕихудски
powiat międzychodzki
737 36.329 Мјенѕихуд Шеракув 4
Новотомишки
powiat nowotomyski
1.012 71.817 Нови Томишл Опалењица, Збоншињ, Лвувек 6
Познањски
powiat poznański
1.900 291.562 Познањ * Сваженѕ, Лубоњ, Мошина, Мурована Гошлина, Пушчиково, Костшин, Побјеѓиска, Курник, Бук, Стеншев 17
Оборњички
powiat obornicki
713 55.976 Оборњики Рогожно 3
Острувски
powiat ostrowski
1.161 158.407 Острув Вјелкополски Нове Скалмежице, Одоланув, Рашкув 8
Остшешувски
powiat ostrzeszowski
772 54.490 Остшешув Грабув на Просна, Микстат 7
Пилски
powiat pilski
1.267 137.099 Пила Вижиск, Ујшќе, Лобжењица, Висока 9
Плешевски
powiat pleszewski
712 61.951 Плешев 6
Равички
powiat rawicki
553 59.375 Равич Мјејска Гурка, Бојаново, Јутрошин 5
Слупечки
powiat słupecki
838 58.725 Слупца Загурув 8
Туречки
powiat turecki
929 83.635 Турек Тулишкув, Добра 9
Хоѓешки
powiat chodzieski
681 46.967 Хоѓеж Шамоќин, Маргоњин 5
Чарнкувско-тшќанечки
powiat czarnkowsko-trzcianecki
1.808 86.134 Чарнкув Тшќанка, Кшиж Вјелкополски, Вјелењ 8
Шамотулски
powiat szamotulski
1.120 85.849 Шамотули Вронки, Пњеви, Обжицко, Остроруг 8
Шремски
powiat śremski
574 58.646 Шрем КшонжВјелкополски, Долск 4
Шродски
powiat średzki
623 54.568 Шрода Вјелкополска 5
* седиштето не е дел од округот

Поврзано

[уреди | уреди извор]
 1. Council, Nottinghamshire County. „Sorry, that page doesn't exist“. Nottinghamshire County Council. Архивирано од изворникот на 24 декември 2017. Посетено на 28 април 2018.
 2. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 27 декември 2007. Посетено на 9 август 2008.

Литература

[уреди | уреди извор]
 • Zygmunt Boras, Książęta Piastowscy Wielkopolski (Piast Princes of Wielkopolska), Poznań, Wydawnictwo Poznańskie, 1983.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]

52°20′02″N 17°14′50″E / 52.33389° СГШ; 17.24722° ИГД / 52.33389; 17.24722