Германски национализам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Реихшадлер ("царски орел") од грбот на Хенри VI, светиот римски цар и кралот на Германија, од 1304 година. Рајхсдлер е претходник на Бундесделер, хералдички животно од денешниот национален амблем на (Германија).

Германскиот национализам е националистичка идеја дека Германците се нација, го промовира единството на Германците и германските говорници во национална држава и нагласува и се гордее со националниот идентитет на Германците. Најраното потекло на германскиот национализам започна со раѓањето на романтичниот национализам за време на Наполеоновите војни кога пан-германството почнало да расте. Застапувањето на една германска национална држава почнало да станува важна политичка сила како одговор на инвазијата на германските територии од страна на Франција под Наполеон .

Во 19 век Германците дебатираа за германското прашање за тоа дали германската национална држава треба да содржи " помала Германија " која ја исклучува Австрија или "Голема Германија" во која е вклучена и Австрија. [1] Фракцијата предводена од прускиот канцелар Отон фон Бизмарк успеала да ја фати Мала Германија. [1]

Агресивниот германски национализам и територијалната експанзија била клучен фактор што водела до двете светски војни. Пред Првата светска војна, Германија воспоставила колонијална империја во надеж дека ќе се натпреваруваат со Велика Британија и Франција. Во 1930-тите, нацистите дошле на власт и се обиделе да создадат Голема германски рајх, нагласувајќи го етничкиот германски идентитет и германското величие, со исклучок на сите други, што довеле до истребување на Евреи, Полјаци, Роми и други луѓе кои се сметаат за Унтерменсен ( сухуми) во Холокаустот за време на Втората светска војна .

По поразот на нацистичка Германија, земјата била поделена на Источна и Западна Германија во првите акти на Студената војна, а секоја држава задржала чувство на германски идентитет и обединувала како цел, иако во различни контексти. Создавањето на Европската унија било делумно напор за искористување на германскиот идентитет на европски идентитет . Западна Германија го поминала своето економско чудо по војната, што довело до создавање на гостинска програма ; многу од овие работници завршија во Германија, што довело до тензии околу прашањата за националниот и културниот идентитет, особено во однос на Турците кои се населиле во Германија .

Германското обединување било постигнато во 1990 година по Дие Венде ; настан кој предизвика аларм и внатре и надвор од Германија. Германија се појавила како моќ во Европа и во светот; нејзината улога во европската должничка криза и во европската мигрантска криза доведоа до критики за германската авторитарна злоупотреба на својата моќ, особено во врска со грчката должничка криза и ги покренала прашањата во и без Германија како на улогата на Германија во светот.

Поради отфрлањето на нацистичкиот режим и неговите злосторства по 1945 година, германскиот национализам генерално се гледал во земјата како табу [2] а луѓето во Германија се обидувале да најдат начини да го признаат своето минато, но се гордеат со своите минати и сегашни достигнувања ; германското прашање никогаш не било целосно решено во овој поглед. Бранот национална гордост ја зафати земјата кога беше домаќин на Светскиот куп во ФИФА во 2006 година . Десничарските партии кои го нагласуваат германскиот национален идентитет и гордост постоеле уште од крајот на Втората светска војна, но никогаш не владееле.

Симболи[уреди | уреди извор]

Националистички политички партии[уреди | уреди извор]

Тековна[уреди | уреди извор]

Во Германија
 • Алтернатива за Германија (2013-денес)
 • Кристијан Центар - За Германија според заповедите на БОГА (1988-денес)
 • Граѓани во бес (2004-денес)
 • Национална демократска партија на Германија (1964-денес)
 • Про NRW (2007-денес)
 • III. Патека (2013-денес)
 • Републиканците (1983-денес)
Во Австрија
 • Партија на слободата на Австрија (1956-денес)
Во Швајцарија
 • Швајцарска националистичка партија (2000-денес)

Неуспешно[уреди | уреди извор]

Во Германија
 • Сите германски блок / Лига на прогонетите и лишени од права (1950-1961)
 • Слободна конзервативна партија (1867-1918)
 • Слободна германска работничка партија (1979-1995)
 • Германска партија (1947-1960)
 • Германска народна унија (1987-2011)
 • Национална демократска партија на Германија (1948-1990)
 • Национална офанзива (1990-1992)
 • Партија на германската татковина (1917-1918)
 • Германска национална народна партија (1918-1933)
 • Германската рајх партија (1950-1964)
 • Германска десничарска партија (1946-1950)
 • Германска социјална унија (1956-1962)
 • Германската социјалистичка партија (1918-1922)
 • Германска партија за слобода на Вёлкис (1922-1924)
 • Германска работничка партија (1919-1920)
 • Харцбуров фронт (1931-1933)
 • Национал-либерална партија (1867-1918)
 • Национално социјалистичко движење за слобода (1924-1925)
 • Национал-социјалистичката германска работничка партија (1920-1945)
 • Национално-социјална асоцијација (1896-1903)
 • Националистички фронт (1985-? ? ? ? )
 • Националистички фронт - Лига на социјал-револуционерни националисти (1982-? ? ? ? )
 • Стара социјалдемократска партија на Германија (1926-1932)
 • Движење на граѓаните на Про Германија (2005-2017)
 • Социјалистичка партија Рајх (1949-1952)
 • Völkisch-Social Bloc (1924-1924)
Во Австрија
 • Федерација на независни (1949-1955)
 • Партијата на слободата во Каринтија (1986-2010)
 • Германска народна партија (???? - 1920)
 • Германско-национална партија (? ? ? ? -? ? ? ? )
 • Голема германска народна партија (1920-1934)
 • Landbund (1919-1934)
 • Национална демократска партија (1967-1988)
Во Австро-Унгарија
 • Германско национално здружение (1911-1917)
 • Германска работничка партија (1903-1918)
Во Чехословачка
 • Германска национална партија (1919-1933)
 • Германската национална социјалистичка работничка партија (1919-1933)
 • Судетен германска и карпатска германска партија (1935-1938)
 • Судетен германска партија (1933-1935)
Во Лихтенштајн
 • Германско национално движење во Лихтенштајн (1938-1945)
Во Луксембург
 • Етничко германско движење (1940-1945)
Во Полска
 • Германска народна унија во Полска (1924-? ? ? ? )
 • Млада германска партија во Полска (1931-? ? ? ? )
Во Романија
 • Германска партија (1919-1944)
 • Германска народна партија (1935-1938)
Во Словачка
 • Германска партија (1938-1945)
Во Швајцарија
 • Федерална колекција (1940-1943)
 • Национален фронт (1933-1940)
 • Национално движење на Швајцарија (1940-1940)
 • Народна партија на Швајцарија (1951-? ? ? ? )

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Verheyen 1999, pp. 8.
 2. Motyl 2001, pp. 190.