Прејди на содржината

Франкфуртско собрание

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Парламент во Франкфурт)
Германија . Сликата била поставена внатре на местото каде што се собрал Франкфуртскиот парламент.

Франкфуртското собрание ( германски: Frankfurter Nationalversammlung), или Франкфуртски парламент, било првото слободно избрано собрание за цела Германија,[1] избран на 1 мај 1848 година.[2]

Сесијата се одржала од 18 мај 1848 до 31 мај 1849, во Полскирхе во Франкфурт на Мајна . Неговото постоење било дел од и резултат на „мартовската револуција“ во државите на Германскиот Сојуз .

По долги и контроверзни дебати, собранието го произвел т.н. Франкфуртски устав или Уставот од црквата Св. Павле (Paulskirchenverfassung), кој ја прогласил Германско Царство врз основа на принципите на парламентарната демократија . Овој устав ги исполнил главните барања на либералните и националистичките движења на Вормарците и обезбедил основни права, коишто се спротивставувале на системот за реставрација на Метерних. Парламентот, исто така, предложи уставна монархија предводена од наследниот император ( кајзер ).

Прускиот крал Фридрих Вилијам IV одбил да ја прифати царската служба кога му било понудено врз основа на тоа дека таквиот устав и таквата понуда биле прекршување на правата на принцовите на поединечните германски држави. Меѓутоа, во 20 век, главните елементи на уставот во Франкфурт станале модели за Вајмарскиот устав од 1919 и основниот закон на Германија од 1949 година.

Позадина

[уреди | уреди извор]

Наполеонови пресврти и Германски Сојуз

[уреди | уреди извор]
Политичка карта на Германскиот Сојуз (1815-1866) со 39 земји-членки

Во 1806 година, царот Френсис II се откажал од круната на Светото Римско Царство и ја распуштил Империјата. Ова било резултат на Наполеоновите војни и на директен воен притисок од Наполеон Бонапарт.

По победата на Прусија, Велика Британија, Русија и други држави над Наполеон во 1815 година, Виенскиот конгрес ја создал Германскиот Сојуз (Deutscher Bund). Австрија доминирала во овој систем на лабаво поврзани, независни држави, но системот не успеал да го објасни зголемувањето на влијанието на Прусија . По т.н. „војни за ослободување“ (Befreiungskriege, германскиот термин за германскиот дел од Војната на шестата коалиција), многу современици очекувале решение за национална држава и на тој начин сметаат дека поделбата на Германија била незадоволителна.

Освен оваа националистичка компонента, повиците за граѓански права влијаеле и на политичкиот дискурс. Наполеоновиот граѓански законик довел до воведување на граѓански права во некои германски држави во почетокот на 19 век. Понатаму, некои германски држави ги усвоиле уставите по основањето на Германскиот Сојуз. Помеѓу 1819 и 1830 година, декретите од Карлсбад и другите случаи на политиката за реставрација ги ограничиле таквите настани. Немирите што произлегле од Француската револуција во 1830 година довеле до привремена промена на тој тренд, но по демонстрациите за граѓанските права и националното единство на фестивалот Хамбах во 1832 година и неуспешниот обид за вооружено издигнување во Frankfurter Wachensturm од 1833 година притисокот врз претставниците на уставните или демократските идеи биле подигнати преку мерки, како што се цензура и забрани на јавни собранија.

1840-ти години

[уреди | уреди извор]

1840-тите години започнале со Рајнската криза, првенствено дипломатски скандал предизвикан од заканата од францускиот премиер Адолф Тирс да ја нападне Германија во спорот помеѓу Париз и четирите други големи сили (вклучувајќи Австрија и Прусија) над Блискиот Исток. Заканата ја вознемирувала германската Конфедерална конвенција (Bundesversammlung), која била составена од претставници на поединечните принцови и била единствената институција што ја претставувала целата германска конфедерација. Конвенцијата гласала за проширување на Германскиот Сојуз (Бундесфестунген) во Мајнц, Улм и Раштат.

Во средината на 1840-ти години се видело зголемување на зачестеноста на внатрешните кризи. Ова било делумно резултат на големи политички случувања, како што е ескалацијата на иднината на војводствата Шлезвиг и Холштајн и изградбата на Бундесфестунген. Дополнително, серија лоши настани во делови од Германија, особено на југозападот, довеле до широко распространети немири поврзани со гладот. Промените предизвикани од почетокот на индустријализацијата значително ги влошиле социјалните и економските тензии.

Во меѓувреме, во државите ориентирани кон реформи, како Баден, развојот на живатa сцена (клубови или доброволни здруженија) обезбедила организациона рамка за демократска, или популарна опозиција. Особено во југозападна Германија, цензурата не можел ефикасно да го потисне печатот. На вакви митинзи како народното собрание на Офенбург во септември 1847 година, радикалните демократи повикале на соборување на статус кво. Во исто време, буржоазијата (опишана како опозицијата од средната класа ) ги зголемила своите мрежни активности и почнала да ги координира своите активности во поединечните парламентарни комори повеќе и посигурно. Така, на конференцијата Хеппенхајм на 10 октомври 1847 година, осумнаесет либерални членови од различни германски држави се состанале да разговараат за заеднички предлози за германска национална држава.[3]

Помеѓу 1846 и 1848 година, пошироките европски настани ја влошиле оваа тензија. Во востание во Галиција во февруари и март 1846 година имало револт против крепосништво, насочени против манастирскиот имот и угнетување.[4] Немирините галициски селани убиле околу 1.000 благородници и уништиле околу 500 манастири.[5] И покрај нејзиниот неуспех, востанието било забележано од страна на некои научници, вклучувајќи го и Карл Маркс, како „длабоко демократско движење кое имало за цел да ги реформира земјиштето и другите општествени прашања“.[6] Востанието било пофалено од Маркс и Фридрих Енгелс за тоа што се „првите во Европа што го засадија знамето на општествената револуција“ и се сметаат за претходник на претстојната пролет на нациите.[6][7]

Во Швајцарија, во војната во Сондебург во ноември 1847 година се случил брз пораз на конзервативните католички кантони и победата на радикалното лево крило во протестантските кантони. Австрискиот канцелар Клеменс фон Метерних размислувал за воена интервенција, а подоцна се обесхрабрил да не го стори тоа, обвинувајќи ги реформите што произлегле од Швајцарија.

Три месеци подоцна, револуционерните работници и студенти во Франција го соборија граѓанскиот крал Луј-Филип во февруариската револуција; нивната акција резултирала со декларација на Втората Република. Во многу европски држави, отпорот против политиките за обновување се зголемил и довело до револуционерни немири. Во неколку делови на Австриската Империја, имено во Унгарија, Бохемија, Романија и низ цела Италија, особено на Сицилија, Рим и Северна Италија, имало крвави бунтови, исполнети со повици за локална или регионална автономија, па дури и за национална независност.

Фридрих Даниел Басерман, либерален заменик во вториот дом на парламентот на Баден, помогнал да го активира конечниот импулс за изборот на пангерманското собрание (или парламентот). На 12 февруари 1848 година, осврнувајќи се на неговото движење (Motion Bassermann) во 1844 година и слично од Карл Теодор Велкер во 1831 година, тој повикал на собрание, избрано од народот, во Конфедеративната конвенција. Две недели подоцна, веста за успешниот државен удар во Франција ги разгорел пламенот на револуционерното расположение. Револуцијата на германската почва започнала во Баден, со окупацијата на Стендехаус во Карлсруе. Ова било проследено во април од страна на Хекерер (именуван по неговиот водач, Фридрих Хекер), прв од трите револуционерни подигнувања во Големото Војводство. Во рок од неколку дена и недели, бунтот се проширил и на другите германски кнежевства.

Библиографија

[уреди | уреди извор]
 • Хана Балин Луис (ед. ) Година на револуции: Сеќавања на Фанни Левалд од 1848, 1997. ISBN 1-57181-099-4
 • Хајнрих Бест, Вилхелм Ваег: Biographisches Handbuch der Abgeordneten der Frankfurter Nationalversammlung 1848/49 . Дросте-Верлаг, Диселдорф 1998,  
 • Вилхелм Блос: Die Deutsche Revolution. Geschichte der Deutschen Bewegung von 1848 und 1849. Illustriert von Otto E. Lau. Hg. und eingeleitet von Hans J. Schütz. Die Deutsche Revolution. Geschichte der Deutschen Bewegung von 1848 und 1849. Illustriert von Otto E. Lau. Hg. und eingeleitet von Hans J. Schütz. Die Deutsche Revolution. Geschichte der Deutschen Bewegung von 1848 und 1849. Illustriert von Otto E. Lau. Hg. und eingeleitet von Hans J. Schütz. Die Deutsche Revolution. Geschichte der Deutschen Bewegung von 1848 und 1849. Illustriert von Otto E. Lau. Hg. und eingeleitet von Hans J. Schütz. Репрографија на изданието од 1893 година, Берлин, Бон: Диец, 1978.   ISBN   3-8012-0030-2 . Со современи слики и документи
 • Вилијам Кар: Историја на Германија, 1815-1945 . Њујорк: Прес-конференција на Свети Мартин, 1969 година.
 • Дитер Доу, Хајнц-Герхард Хаупт, Дитер Лангвејш (Хрсг. ): Europa 1848. Revolution und Reform. Europa 1848. Revolution und Reform. JHW Dietz Nachfolger, Бон 1998.   ISBN   3-8012-4086-X
 • Јохан Густав Aktenstücke und Aufzeichnungen zur Geschichte der Frankfurter Nationalversammlung : Aktenstücke und Aufzeichnungen zur Geschichte der Frankfurter Nationalversammlung . Уредено од Рудолф Хуебнер. ( Deutsche Geschichtsquellen des 19. Jahrhunderts, herausgegen von der Historischen Kommission bei der Bayerischen Akademie der Wissenschaften, Vol 14). Deutsche Geschichtsquellen des 19. Jahrhunderts, herausgegen von der Historischen Kommission bei der Bayerischen Akademie der Wissenschaften, Vol 14). Репрографија од 1924 издание. Biblio-Verlag, Osnabrück 1967.   ISBN   3-7648-0251-0
 • Френк Ејк: Франкфурт Парламент, 1969  
 • Sabine Freitag (ed. ): Die 48-er. Lebensbilder aus der deutschen Revolution 1848/49. Die 48-er. Lebensbilder aus der deutschen Revolution 1848/49. CH Beck, München 1998,  
 • Лотар Гал (ed.): 1848. Aufbruch zur Freiheit. Eine Ausstellung des Deutschen Historischen Museums und der Schirn Kunsthalle Frankfurt zum 150jährigen Jubiläum der Revolution von 1848/49. 1848. Aufbruch zur Freiheit. Eine Ausstellung des Deutschen Historischen Museums und der Schirn Kunsthalle Frankfurt zum 150jährigen Jubiläum der Revolution von 1848/49. 1848. Aufbruch zur Freiheit. Eine Ausstellung des Deutschen Historischen Museums und der Schirn Kunsthalle Frankfurt zum 150jährigen Jubiläum der Revolution von 1848/49. Николај, Франкфурт на Мајна 1998 година.   ISBN   3-87584-680-X
 • Ханс Јесен (Hrsg. ): Die Deutsche Revolution 1848/49 in Augenzeugenberichten. Карл Раух, Диселдорф 1968 година.
 • Гинтер Мик: Die Paulskirche. Streiten für Recht und Gerechtigkeit. Die Paulskirche. Streiten für Recht und Gerechtigkeit. Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Дармштат 1997,  
 • Волфганг Ј. Момсен : 1848 – Die ungewollte Revolution. Фишер Ташенбух, Франкфурт на Мајна 2000,  
 • Розмари О'Кајн: Патеки за демократија: револуција и тоталитаризам . Њујорк: Рутелеџ. 2004. стр. 96-98.
 • Стивен Озмен: Силна тврдина . 2004 година. NY: Harper
 • Вилхелм Рибегге: Дам Das Parlament als Nation, die Frankfurter Nationalversammlung 1848/49 . Дросте, Диселдорф 1998,  
 • Волфрам Симан: Die deutsche Revolution von 1848/49. Neue Historische Bibliothek. Bd. 266. Суккамп, Франкфурт на Мајна 1985,  
 • Улрих Спек: 1848. Chronik einer deutschen Revolution. 1848. Chronik einer deutschen Revolution. Инсел, Франкфурт на Мајна-Лајпциг 1998,  
 • Џонатан Спербер: Рајнланд Радикали . Принстон, Њу Џерси: Принстон Универзитет Прес, 1991.
 • Вајт Валентин: Geschichte der deutschen Revolution 1848–1849. 2 вол. Белц Квадрига, Вајнхајм-Берлин 1998 (препечат),  
 • Брајан Е. Вик: Дефинирање на Германија: Франкфуртските парламентарци и националниот идентитет од 1848 (Универзитет Харвард, 2002).   ISBN   978-0-674-00911-0 -  
 1. Karl Obermann: Die Wahlen zur Frankfurter Nationalversammlung im Frühjahr 1848. Die Wahlvorgänge in den Staaten des Deutschen Bundes im Spiegel zeitgenössischer Quellen. Deutscher Verlag der Wissenschaften, Berlin 1985, ISBN 3-326-00142-8
 2. Carr, William (1979) [1969]. A History of Germany 1815-1945. London: Edward Arnold. стр. 46–48. ISBN 07131-5433-0-.
 3. Bascom Barry Hayes, "Bismarck and Mitteleuropa". Fairleigh Dickinson Univ. Press, 1994, page 67.
 4. Robert Bideleux; Ian Jeffries (3 September 2007). A History of Eastern Europe: Crisis and Change. Routledge. стр. 295–296. ISBN 978-0-203-01889-7. Посетено на 4 April 2013.
 5. Iván T. Berend (17 June 2003). History Derailed: Central and Eastern Europe in the Long Nineteenth Century. University of California Press. стр. 212. ISBN 978-0-520-23299-0. Посетено на 3 November 2012.
 6. 6,0 6,1 Kevin B. Anderson (15 May 2010). Marx at the Margins: On Nationalism, Ethnicity, and Non-Western Societies. University of Chicago Press. стр. 77–78. ISBN 978-0-226-01984-0. Архивирано од изворникот на 8 July 2014. Посетено на 3 April 2013.
 7. Hans Henning Hahn (1 March 2001). „The Polish Nation in the Revolution of 1846–49“. Во Dieter Dowe (уред.). Europe in 1848: revolution and reform. Berghahn Books. стр. 170. ISBN 978-1-57181-164-6. Архивирано од изворникот на 20 February 2017. Посетено на 3 April 2013.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]