Волшебни предмети во Хари Потер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хаулер му го испратил ова на Рон Вајсли

Следново е список на волшебни предмети во Хари Потер. Овие предмети постојат за употреба од страна на ликовите во серијалот напишан од Џ. К. Роулинг.

Комуникација[уреди | уреди извор]

Маѓепсани монети[уреди | уреди извор]

Во Хари Потер и Редот на Фениксот, Хермиона Гренџер создава лажни, маѓепсани Галиони кои се користат за комуникација меѓу членовите од Армијата на Дамблдор. Како и вистинските Галиони, монетите имаат цифри околу работ; на нормални Галиони овие редни броеви означуваат кој гоблин ја доделува монетата, но на маѓепсаните монети, бројќите го претставуваат времето и датата на следниот состанок, и се менуваат автоматски за да одговараат на бројките кои Хари Потер ги поставува на својата монета. Монетите стануваат жешки кога бројките се менуваат за да ги алармира членовите да погледнат во своите монети. Овие Маѓепсани Монети се направени употребувајќи Протеан Магиите.

Во Хари Потер и Полукрвниот Принц, Драко Мелфој употребува пар од маѓепсани монети за да ја заобиколи границата за комуникација тогаш поставена околу Хогвортс, на тој начин манипулирајќи да остане во контакт со Госпоѓа Росмарета Архивирано на 31 март 2013 г., која ја поставил под Империус Клетвата. Драко открива дека ја добил идејата од Хермионините АД монети, кои беа самите инспирирани од употребата на Лорд Волдеморт на Мрачниот Знак за да комуницира со своите Смртојади.

Викач[уреди | уреди извор]

Викачот е крваво црвено писмо испратено да означи екстремна лутина или да пренесе порака гласно и во јавност. На негово отворање, гласот на испраќачот, магично зголемен до заглушен волумен, ќе извика порака на примачот и потоа ќе се уништи самото. Ако тоа не е отворено, или има доцнење во неговото отворањето, писмото ќе започне да пламти, ќе експлодира насилно, и ќе ја вресне порака уште погласно од нормално. Во филмската верзија, Викачот се збира во едно оригами-стил множество на усни, ја извикува пораката, а потоа самото се распарчува во парчиња хартија.

Во Хари Потер и Одајата на тајните, Рон Визли добива Викач од својата мајка, Моли Визли, откако тој го краде маѓепсаниот автомобилот на татко му и лета до Хогвортс со Хари. Невил Лонгботом призна дека тој еднаш добил Викач од неговата баба. Тој рече дека го игнорирал. Тој рече дека било ужасно. Невил Лонгботом добива еден од неговата баба откако Сириус Блек ја користи неговата список на лозинки за да влезе во Заедничката соба на Грифиндор во Хари Потер и Затвореникот од Азкабан. Хермиона добива едед во Хари Потер и Пламениот Пехар откако Рита Скитер Архивирано на 31 март 2013 г. објавува напис во кој таа измислува врска помеѓу Хермиона и Хари. Меѓутоа, во филмот на четвртиот Хари Потер филм, тој не покажува или кажува ништо околу тоа. Албус Дамблдор и испраќа Викач на Петунија Дарсли Архивирано на 31 март 2013 г. во Хари Потер и Редот на Фениксот за да ја потсети на договор да му дозволи на Хари да живее во Приват Драјв, кога чичкото на Хари - Вернон Архивирано на 31 март 2013 г. се обидува да го исфрли. Исто така, во истиот филм, Хари добива Викач сив по боја од Министерството за магија.

Затајувачи[уреди | уреди извор]

Невидливата Наметка[уреди | уреди извор]

Поврзано: Невидливата Наметка на Хари Потер

Во рамките на Волшебничкиот Свет на Хари Потер, невидливата наметка се користи за да го направи носителот невидлив. Постојат голем број на различни видови на невидливи наметки. Сите се многу ретки и скапи, и тие може да бидат вртени од крзно од Демигуис, магиски тревопасни животни кои се наоѓаат во Далечниот Исток. Тие можат да бидат обични наметки, како и со Разочарувачката Магија или Засенчувачки Урок поставен врз нив. Со текот на времето, овие наметки ќе ги загубат своите невидливи способности, на крајот станувајќи непроѕирни и ранливи да бидат пробиени од страна на разни волшепства. Сепак, наметката на Хари, бидејќи е една од Реликвиите на Смртта, е вистинска наметката на невидливоста, и може да остане невидлива со векови, предавана од татко на син. Исто така навидум е отпорна на Повикувачката Магија.

Невидливите наметки го сокриваат присуството на носителите само од визуелната откривање, што значи дека нема да направи луѓето да не бидат телесни. Магично маѓепсано око на Аластор Муди, сепак, е способно да ги пробие. Суштества како мачки (г-ѓа Норис) и змиите (Нагини) во голема мера се потпираат на другите сетила незасегнати со видливоста (мирис, слух), па наметките се помалку корисни за криење од нив. Дементорите во книгите немаат чувство за вид, а наместо тоа чувството на човековиот очај, чувство непречено со користење на невидливост наметката. Во втората книга, навестено е дека Дамблдор можеби ја има способноста да гледа низ, или да го открие присуството на невидливата наметката.

Освен наметка на Хари, Муди е познат да поседува две. Една од овие е позајмена од Стургис Посмор во текот на работата за Редот на фениксот. Барти Крауч Сениор поседува една исто така, како што тој ја користеше за да го скрие својот син.

Делуминатор (Изгаснувач)[уреди | уреди извор]

Делуминаторот е уред измислен од Дамблдор што личи на стандардна запалка. Се користи за да ја отстрани или апсорбира, а подоцна да ја врати светлината од некој извор на светлина за да обезбеди тајност на корисникот. Во Хари Потер и Каменот на Mудроста, Дамблдор користи Делуминатор за да ја затемни Приват Драјв, каде што се наоѓа куќата на семејството Дарсли Архивирано на 31 март 2013 г.. Следно беше виден во Редот на фениксот каде што Дамблдор му го дава Делуминаторот на заем на Муди, кој го користи при транспортот на Хари од Дарслиевиот дом до Број 12, Гримолд Плац. Во Полукрвниот Принц, Дамблдор го користи Делуминаторот повторно за да ја затемни Приват Драјв пред да го собере Хари.

Конечно во Реликвиите на Смртта, тогаш е првпат наречен како Делуминатор. Тој е пренесен на Рон од Дамблдор. Откако Рон ги беше оставил неговите пријатели во лутина, Делуминаторот демонстрирал дополнителна способност на инструмент за самонаведување. Рон го слуша гласот на Хермиона преку уредот кога го вели неговото име, а кога тој ќе го кликне, емитираната светлина влегува во неговото тело и му овозможува да се лоцира и Апаратира во непосредната околина на кампот на Хари и Хермиона. Роулинг изјави дека Дамблдор оставил на Рон затоа што тој верувал дека на него можеби ќе му се потребни малку повеќе насоки од Хари и Хермиона.

Мрачни Објекти[уреди | уреди извор]

Раката на Славата[уреди | уреди извор]

Раката на Славата е опишана како голема стисната рака изложена на перниче, во Боргин и Буркс. Во Хари Потер и Одајата на тајните, кога Хари става својата рака во една, тој имал тешкотии во отстранувањето на неа. Кога свеќа ќе се смести во раката, таа му дава светлина само на лицето кое ја користи. Таа беше прво видена во Одајата на тајните, кога Драко и неговиот татко, Луциус Малфој, ја посети Боргин и Буркс, продавница за Мрачни Сили во Диагоналната Уличка. Луциус го негираше барањето на Драко да ја купат, велејќи дека тоа е средство за вообичаен крадец. Во шестата книга, Драко ја употребува кога заминуваат од Собата по Потреба, бегајќи од Рон и неколку членови од Армијата на Дамблдор употребувајќи го Перуански Моментен Мрачен Прав.

Хоркрукси[уреди | уреди извор]

Главна статија: Хоркрукс

Други Мрачни Предмети[уреди | уреди извор]

 • Забранети Книги вклучуваат:
  • Сонетите на Волшебникот, која го принудува читателот да зборува засекогаш во лимерик
  • Книга која ги исушува очите на читателот
  • Книга која читателот не може да прекине да ја чита или да се ослободи од неа
 • Неименувани предмети кои можат да се најдат кај Боргин и Буркс:
  • Крвави карти за играње
  • Зјапачко стаклено око
  • Зло-лики маски
  • Човечки коски
  • ’Рѓосани, шилести алатки
  • Долг навој од бесачко јаже
  • Ѓердан од Опал кој е проколнат и ги беше барал животите на деветнаесет Маглси; исто така познат дека скоро ја убил Кејти Бел во Хари Потер и Полукрвниот Принц.
 • Предмети кои можат да се најдат во Кноктурн Алејата:
  • Отровни свеќи
  • Човечки нокти
  • Инсектицид за месојадни полжави
 • Предмети кои можат да се најдат на број 12, Гримолд Плац:
  • Сребрен бурмутник кој каса исполнет со Плускавичнопокривен Прашок
  • Пајаковиден алат сличен на многу-ножни парови пинцети; се обидел да ја прободи кожата на Хари, уништен од страна на Сириус
  • Музичка кутија која свири застрашувачка, но насилна мелодија, ставајќи го секој слушател во маѓепсано спиење
  • Дедов часовник што застрелува тешки штрафови на минувачите
  • Древен комплет од пурпурни облеки кои се обиделе да го задават Рон
  • Раскошно кристално шише со голем опал поставен во затка кој содржи нешто што се чини како крв
  • Канџи
  • 'Рѓосан ножеви
  • Намотана змијина кожа
  • Тежок медалјон дкој "никој од нив не можеше да го отвори" кој подоцна се покажува дека е Слитеринов медалјон, кој исто така беше еден од хоркруксите на Волдеморт

Реликвиите на смртта[уреди | уреди извор]

Реликвиите на смртта се три магични предмети кои се главната точка на Хари Потер и Реликвиите на смртта. Формата, функцијата, и целта на секоја од реликвиите се откриваат како што дејствието на романот напредува. Во текот на нивната истрага за хоркруксите на Волдеморт, Хари, Рон, Хермиона зборуваат со Хенофилиус Ловгуд Архивирано на 31 март 2013 г. кој им објаснува дека потрагата по легендарните Реликвии е позната како Потрагата. Исто така, многу малку всушност веруваат во оваа приказна, иако многу, како и Виктор Крум Архивирано на 31 март 2013 г., веруваат дека знакот на Реликвиите на смртта е белег на Гелерд Гриндервалд Архивирано на 31 март 2013 г..

Според Приказната за Тројцата Браќа, браќата Певерел Архивирано на 31 март 2013 г. ја нашле Смртта. Смртта им дала избор на се што сакаа; првиот брат избра стапче кое не може да биде поразено во битка, вториот побара начин да врати назад некој од смртта и третиот избра наметка која го прави носителот невидливо за да се скрие самиот од смртта. Според Роулинг, приказната за тоа како дошле овие предмети во постоење е врз основа на Прошталната Приказна на Џефри Чосер.

Напивки[уреди | уреди извор]

Феликс Фелицис[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]