Волшебнички свет (Хари Потер)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Хари Потер светот)

Измислениот свет во Хари Потер серијалот од фантастични романи на Џ. К. Роулинг опфаќа два одделни и различни општества: волшебничкиот свет и светот на нормалните. Светот на нормалните е името на серијалот за светот населен од неволшебничкото мнозинство, со волшебничкиот свет постоејќи коекстензивно во него, но скриен од свеста на неволшебничкото општество „нормалните“. Дејството во серијалот е сместено во современа Велика Британија, но под вел и во одделно општество под сенка во кое магијата постои, а тие што можат да ја користат ја користат по своја волја под ризик да не бидат откриени, криејќи ги своите таленти. Поимот „волшебнички свет“ се однесува на глобалното волшебничко општество кое живее скриено, но паралелно со светот на нормалните; различните поими се однесуваат на различни заедници во иста област отколку на одделни планети или светови.

Темели[уреди | уреди извор]

Географија[уреди | уреди извор]

Животни и растенија[уреди | уреди извор]

Крвна чистота[уреди | уреди извор]

Чистокрвни[уреди | уреди извор]

Полукрвни[уреди | уреди извор]

Оние луѓе коишто се волшебници, но не потекнуваат од волшебничко семејство.