Хоркрукс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Податотека:Riddle's Diary.jpg
Дневникот на Том Ридл, првиот хоркрукс на кој Хари Потер наидува, виден во филмот Хари Потер и Одајата на тајните.

Хоркрукс е измислен волшебен предмет во Хари Потер серијалот на Џ. К. Роулинг. Тоа е мрачна направа создадена со цел да се одржи бесмртност. Концептот е првпат претставен во шестиот роман, Хари Потер и Полукрвниот Принц, иако хоркруксите се присутни и во пораните романи, но без да се идентификувани како такви. Роулинг го користи ликот Хорас Слагхорн за да ги претстави нивните својства. Барањето и уништувањето на хоркруксите на Лорд Волдеморт се всушност главниот фокус на последните две книги, Хари Потер и Полукрвниот Принц и Хари Потер и Реликвиите на смртта.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]