Венерина муволовка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Венерина муволовка
Лист
CITES, Додаток II (CITES)[2]
Научна класификација
Царство: Растенија
Ред: Каранфиловидни
Семејство: Droseraceae
Род: Dionaea
Д. Соландер ex Џ. Елис 1768
Вид: D. muscipula
Научен назив
Dionaea muscipula
Џ. Елис
Распространетост
Синоними[3]
 • Dionea Raf., spelling variant
 • Dionaea corymbosa
  (Raf.) Steud. (1840)
 • Dionaea crinita
  Sol. (1990) as synonym
 • Dionaea dentata
  П. Д'Амато (1998) име објавено без опис
 • Dionaea heterodoxa
  D'Amato (1998) nom.nud.
 • Dionaea muscicapa
  St.Hil. (1824) sphalm.typogr.
 • Dionaea sensitiva
  Salisb. (1796)
 • Dionaea sessiliflora
  (Raf.) Steud. (1840)
 • Dionaea uniflora
  (Raf.) Steud. (1840)
 • Drosera corymbosa
  Raf. (1833)
 • Drosera sessiliflora
  Raf. (1833)
 • Drosera uniflora
  Raf. (1833)

Венерината муволовка (Dionaea muscipula) ― инсективорно растение кое потекнува од суптропските влажни страништа на источниот брег на Соединетите Држави, поточно во Северна Каролина и Јужна Каролина.[4] Го фаќа својот плен - главно инсекти и пајаци - со структура за заробување створена од завршниот дел од секој од листовите на растението, што се активира од ситни влакна (наречени „влакна за активирање“ или „чувствителни влакна“) на нивните внатрешни површини.

Кога инсектот или пајакот што ползи по листовите ќе дојде во контакт со влакно, стапицата се подготвува да се затвори и се затвора само ако се случи друг контакт во рок од приближно дваесет секунди од првиот удар. Активирањето може да се појави по десетина секунди од контактот.[5] Барањето за непотребно активирање во овој механизам служи како заштита од трошење енергија со заробување на предмети без хранлива вредност, а растението ќе започне со варење дури по уште пет стимулации за да се осигура дека фатила жива бубачка достојна за „консумирање“.

Dionaea е монотипичен род, тесно поврзан со растенијата водениче (Aldrovanda vesiculosa) и росичка (Drosera), од фамилијата Droseraceae.

Иако широко се одгледува за продажба, популацијата на венерината муволовка рапидно се намалува во нејзиниот природен ареал.[6] Видот моментално е под ревизија на Законот за загрозени видови од страна на американската служба за риби и диви животни .[7]

Етимологија[уреди | уреди извор]

Народното име на растението (оригинално „Венерина муволовка“) се однесува на Венера, римската божица на љубовта. Името на родот, Dionaea („ќерка на Диона “), се однесува на грчката божица Афродита, додека името на видот, muscipula, е латински и се означува „стапица за глувци“ и за „стапица за муви“.[8][9] Латинскиот збор muscipula е изведен од <i id="mwOw">mus</i> („глувче“) и decipula („стапица“), додека хомонимниот збор muscipula е изведен од musca („мува“) и decipula („стапица“ ").[9][10][11]

Откритие[уреди | уреди извор]

На 2 април 1759 година, колонијалниот гувернер на Северна Каролина, Артур Добс, го напишал првиот писмен опис на растението во писмо до англискиот ботаничар Питер Колинсон.[12] Во писмото тој напишал: „Имаме еден вид чувствителен на муви кој се затвора на се што ќе го допре. Расте на ГШ 34, но не и во 35. Ќе се обидам да го спасам семето овде.“ [13][14]

Карл Линеј на 23 септември 1768 година,[15] го опишал растението и го предложил неговото англиско име Venus's Flytrap и научното име. Dionaea muscipula.[16]

Опис[уреди | уреди извор]

Венерината муволовка е мало растение чија структура може да се опише како розета од четири до седум листови, кои произлегуваат од кратко подземно стебло, кое всушност има облик на светилка. Секое стебло достигнува максимална големина од околу три до десет сантиметри, во зависност од годишното време;[17] подолги листови со робусни стапици обично се формираат по цветањето. Замките за муви кои имаат повеќе од седум лисја се колонии формирани од розети кои се поделени под земјата.

Илустрација од Ботаничкото списание на Кертис од Вилијам Куртис (1746–1799)

Лисната плоча е поделена на два региони: рамна, во облик на срце, способна за фотосинтеза, и пар завршни лобуси кои ја формираат замката. Горната површина на овие лобуси содржи црвени антоцијанински пигменти и нејзините рабови лачат слуз. Лобусите покажуваат брзи движења на растенијата, се затвораат кога се стимулираат од „плен“. Механизмот за фаќање се исклучува кога пленот контактира со еден од трите влакненца кои се наоѓаат на горната површина на секој од лобусите. Механизмот е толку високо специјализиран што може да направи разлика помеѓу живиот плен и дразбите што не се плен, како што се капките дожд што паѓаат;[18] две влакна за активирање мора да се допрат последователно во рок од 20 секунди една од друга или едно влакно да се допре двапати брзо едноподруго,[18] при што лобусите на стапицата ќе се затворат, обично за околу една десетина од секундата.[19] Рабовите на лобусите се реси со крути испакнатини или трепки слични на влакна, кои се спојуваат и спречуваат бегство на големиот плен. Овие трепки и влакната за активирање (исто така познати како чувствителни влакна) се веројатно хомологни со пипалата кои се наоѓаат кај росичките кои припаѓаат во истата фамилија.

Растението има и цвет на врвот цветна дршка долга околу 15 cm. Цветот се опрашува од различни летечки инсекти.[20]

Живеалиште и распространување[уреди | уреди извор]

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Карта на природно распространување на венерината муволовка

Венерината муволовка се наоѓа во средини сиромашни со азот и фосфор, како што се мочуриштата и влажните савани. Таа е мала по раст, бавно расте, може да толерира оган и зависи од периодично горење за да ја потисне конкуренцијата.[21] Преживува во влажни песочни и тресетени почви. Иако е успешно одгледувана на многу места низ светот, таа природно се наоѓа во крајбрежните мочуришта на Северна и Јужна Каролина во Соединетите Држави, особено на 100 km полупречник на Вилмингтон, Северна Каролина.[22] Едно такво место е Зеленото мочуриште во Северна Каролина. Исто така, се чини дека има одомаќинета популација на Венерината муволовка во северна Флорида, како и воведена популација во западен Вашингтон.[23][24] Сиромашна почва со хранливи материи е причината поради која растението се потпира на такви сложени замки: пленот од инсекти обезбедува азот за формирање на белковини. Тие поднесуваат благи зими, а венерините муволовки кои не поминуваат низ период на зимско мирување ќе ослабат и ќе умрат по одреден временски период.[25]

Распространување[уреди | уреди извор]

Dionaea muscipula природно се јавува само долж крајбрежната рамнина на Северна и Јужна Каролина во САД, со сите познати моментални локации во рок од 90 km од Вилмингтон, Северна Каролина.[26] Истражувањето од 1958 година на примероци од хербариуми и стари документи открило 259 локации каде што историскиот запис го документирал присуството на D. muscipula, во 21 држава во Северна и Јужна Каролина.[27] Почнувајќи од 2019 година, се сметаше за исчезнат во Северна Каролина во внатрешноста на Мур, Робесон и Леноар, како и во крајбрежните делови на Чарлстон и Џорџтаун во Јужна Каролина. Преостанатите популации постојат во Северна Каролина во Бофор, Крејвен, Памлико, Картерет, Џонс, Онслоу, Даплин, Пендер, Њу Хановер, Бранзвик, Колумбус, Блејден, Сампсон, Камберленд и Хок, и во Јужна Каролина во округот Хори.[26]

Популација[уреди | уреди извор]

Едно големо истражување во 2019 година, спроведено од Програмата за природно наследство на Северна Каролина, изброи вкупно 163.951 поединечни венерини муволовки во Северна Каролина и 4.876 во Јужна Каролина, проценувајќи дека вкупно 302.000 единки останале во дивината во нејзиниот природен опсег.[28] Ова претставува намалување за повеќе од 93% од проценката од 1979 година од приближно 4.500.000 единки.[6] Студијата од 1958 година открила 259 потврдени постоечки или историски места.[27] Од 2016 година, имало 71 познато место каде растението можело да се најде во дивината. Од овие 71 местоположба, само 20 биле класифицирани како со одлична или добра долгорочна одржливост.[7]

Затворање на замката.
Фаќање на плен (види повеќе видеа тука).

Повеќето месојадни растенија селективно се хранат со специфичен плен. Овој избор се должи на расположливиот плен и видот на стапицата што ја користи организмот. Кај венерината стапица, пленот е ограничен на бубачки, пајаци и други ползечки членконоги.[29]

Механизам на заробување[уреди | уреди извор]

Фази и времетраење на процесот на дигестија на венерината муволовка, списание Knowable[30]
Зголеме приказ на едно од влакната за активација

Венерината муволовка е една од многу малата група на растенија способни за брзо движење, како што е Mimosa pudica.

Механизмот со кој стапицата се затвора вклучува сложена интеракција помеѓу еластичноста, тургорниот притисок и растот. Замката се затвора само кога има две стимулации на влакната на активирањето; ова е за да се избегне ненамерно активирање на механизмот од прашина и други отпадоци што се пренесуваат од ветерот. Во отворена, „несопната“ состојба, лобусите се конвексни (свиткани нанадвор), но во затворена состојба, лобусите се конкавни (формирајќи празнина). Брзото превртување на оваа бистабилна состојба е она што ја затвора стапицата,[19] но механизмот со кој тоа се случува сè уште е слабо разбран. Кога влакната за активирање се стимулираат, се генерира дејствен потенцијал (најчесто вклучува јони на калциум - видете калциум во биологијата ), кој се шири низ лобусите и ги стимулира клетките во лобусите.[31][32][33]

Заробен инсект.

Варење[уреди | уреди извор]

Ако пленот не може да избега, тој ќе продолжи да ја стимулира внатрешната површина на лобусите, а тоа предизвикува дополнителен одговор на растот што ги принудува рабовите на лобусите заедно, на крајот херметички затворајќи ја стапицата и формирајќи „стомак“. Ослободувањето на дигестивните ензими е контролирано од хормонот јасмонска киселина, истиот хормон кој предизвикува ослободување на токсини како одбранбен механизам против тревопасни животни кај немесојадните растенија. (Види Еволуција подолу)[34][35] Откако ќе се активираат дигестивните жлезди во лобусите на листот, варењето се катализира од ензимите на хидролаза кои се излачуваат од жлездите. Еден од овие ензими вклучува GH18 хитиназа, која го разградува егзоскелетот на заробените инсекти што содржи хитин. Синтезата на овој ензим започнува со најмалку 5 дејствени потенцијали, кои ќе ја стимулираат транскрипцијата на хитиназата.[36]

Процесот трае околу десет дена, по што пленот се сведува на лушпа од хитин . Замката потоа се отвора повторно и е подготвена за повторна употреба.[37]

Еволуција[уреди | уреди извор]

Drosera falconeri, со кратки, широки, лепливи стапици

Јадењето месо кај растенијата е многу специјализиран облик на „хранење“ со листови и е прилагодување која се наоѓа кај неколку растенија кои растат во почва сиромашна со хранливи материи. Месојадните стапици биле природно избрани за да им овозможат на овие организми да ги надокнадат недостатоците на хранливи материи во нивните сурови средини и да компензираат за намалената корист од фотосинтезата.[38] Филогенетските студии покажаа дека ваквиот начин на функционирање кај растенијата е вообичаена адаптација во живеалиштата со изобилство сончева светлина и вода, но со малку хранливи материи.[39]

Одгледување[уреди | уреди извор]

Dionaea muscipula „Akai Ryu“, „Црвен змеј“

Растенијата може да се размножуваат со семе, а потребни се околу четири до пет години за да достигнат зрелост. Почесто, тие се размножуваат со клонална поделба во пролет или лето. Венерините стапици може да се размножуваат и ин витро со помош на култура на растително ткиво.[40] Повеќето растенија кои се наоѓаат на продажба се произведени со овој метод, бидејќи ова е најисплатливиот начин за нивно размножување во голем обем. Без оглед на користениот метод на размножување, растенијата ќе живеат од 20 до 30 години доколку се одгледуваат во соодветни услови.[41]

Заштита[уреди | уреди извор]

Иако широко се одгледува за продажба како домашно растение, D. muscipula се соочува со значително намалување на популацијата во дивината. Населението во неговиот роден опсег се проценува дека е намалено за 93% од 1979 година.[6][28]

Статус[уреди | уреди извор]

Видот е под ревизија на Законот за загрозени видови од страна на американската служба за риби и диви животни.[42] Црвената листа на IUCN го класифицира видот како „ранлив“.[43] Државата Северна Каролина ја наведува Dionaea muscipula како вид на „Посебна загриженост-ранлива“.[44] Во 2010 година, CITES го наведе како вид на Додаток II.[45] NatureServe го класифицираше како „Загрозен“ (G2) во преглед од 2018 година.[46]

Службата за риби и диви животни на САД не посочи временска рамка за да го заврши својот тековен преглед на Dionaea muscipula. Законот за загрозени видови одредува двегодишен временски рок за преглед на видовите. Сепак, процесот на наведување на видовите во просек трае 12,1 година.[47]

Закани[уреди | уреди извор]

Венерината стапица се наоѓа само во дивината во многу специфичен сет на услови, барајќи рамно земјиште со влажни, кисели, сиромашни со хранливи материи почви кои примаат целосно сонце и често горат при шумски пожари, и затоа е чувствителна на многу видови на нарушувања.[6] Прегледот од 2011 година идентификуваше пет категории на закани за видот: земјоделство, изградба на патишта, употреба на биолошки ресурси, модификации на природните системи (одводнување и сузбивање пожар) и загадување (ѓубриво).[48]

Губењето на живеалиштата е голема закана за видот. Човечката популација на крајбрежните Каролина брзо се шири. На пример, округот Бранзвик, Северна Каролина, кој има најголем број популации на венерината муволовка, забележа пораст од 27% во неговата човечка популација од 2010 до 2018 година.[49] Како што расте популацијата, станбениот и комерцијалниот развој и изградбата на патишта директно го елиминираат живеалиштето на растението, додека подготовката на местоположбата која повлекува ровови и одводнување може да ја исуши почвата во околните области, уништувајќи ја одржливоста на видот.[46][50] Дополнително, зголемената рекреативна употреба на природните површини во населените места директно ги уништува растенијата со нивно дробење или искоренување.[6]

Ознаки[уреди | уреди извор]

Во 2005 година, венерината муволовка била означена како државно инсективорно растение во Северна Каролина.[51]

Во алтернативната медицина[уреди | уреди извор]

Екстрактот од венерината муволовка е достапен на пазарот како хербален лек, понекогаш како главна состојка на патентираниот лек наречен „Carnivora“. Според Американското здружение за заболени од рак, овие производи се промовираат во алтернативната медицина како третман за различни човечки заболувања, вклучително и ХИВ, Кронова болест и рак на кожата, но достапните научни докази не ги поддржуваат здравствените тврдења направени за екстрактот од венерината муволовка.[52]

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Schnell, D.; Catling, P.; Folkerts, G.; Frost, C.; Gardner, R.; и др. (2000). Dionaea muscipula. Црвен список на загрозени видови. 2000: e.T39636A10253384. doi:10.2305/IUCN.UK.2000.RLTS.T39636A10253384.en. Посетено на 13 мај 2022.
 2. „Appendices | CITES“. cites.org. Посетено на 2022-01-14.
 3. Schlauer, J. (N.d.) Dionaea muscipula Архивирано на 24 јули 2020 г.. Carnivorous Plant Database.
 4. Kew World Checklist of Selected Plant Families
 5. Sumner, Thomas (20 ноември 2012). „Investigating the Venus Flytrap“. insidescience.com. Посетено на 13 мај 2022.
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 Waller, Donald (21 октомври 2016). „Petition to list the Venus flytrap (Dionaea muscipula Ellis) as Endangered under the 1973 Endangered Species Act“. USFWS. Посетено на 13 мај 2022.
 7. 7,0 7,1 „Venus Flytrap: Under Endangered Species Act review“ (PDF). U.S. Fish & Wildlife Service. јуни 2017. Архивирано од изворникот (PDF) на 2021-05-21. Посетено на 13 мај 2022.
 8. „Background Information on Venus Fly Traps – Venus Fly Trap naming and history“. FlyTrapCare.com. 4 април 2008. Архивирано од изворникот на 17 декември 2008.
 9. 9,0 9,1 Ellis, John (1768). The London Magazine, Or, Gentleman's Monthly Intelligencer (англиски). October 1768. R. Baldwin. стр. 523.
 10. Donaldson, John William (1852). Varronianus: A Critical and Historical Introduction to the Ethnography of Ancient Italy and to the Philological Study of the Latin Language (англиски). J. W. Parker & Son. стр. 431. cipula.
 11. Wase, Christopher (1662). Dictionarium Minus: A Compendious Dictionary English-Latin and Latin-English (англиски). Maxwell.
 12. Irmscher, Christoph (1999). The Poetics of Natural History: From John Bartram to William James (англиски). Rutgers University Press. стр. 31. ISBN 978-0-8135-2615-7.
 13. Mabey, Richard (2016). „The Challenge of Carnivorous Plants: The Tipitiwitchet (Chapter 16)“. The Cabaret of Plants: Forty Thousand Years of Plant Life and the Human Imagination (англиски). W. W. Norton & Company. ISBN 978-0-393-24877-7.
 14. Bartram, John (1942). Diary of a journey through the Carolinas, Georgia and Florida : From July 1, 1765 to April 10, 1766. American Philosophical Society. стр. 104. hdl:2027/uc1.32106020417272.
 15. Ellis, John (23 септември 1768). Letter 23 September 1768, London to Carl Linnaeus.
 16. Directions for Bringing over Seeds and Plants, from the East Indies and Other Distant Countries, in a State of Vegetation: Together with a Catalogue of Such Foreign Plants as Are Worthy of Being Encouraged in Our American Colonies, for the Purposes of Medicine, Agriculture, and Commerce.
 17. „Venus flytraps“. The Carnivorous Plant FAQ. Посетено на 13 мај 2022.
 18. 18,0 18,1 Raven, Peter H.; Evert, Ray Franklin; Eichhorn, Susan E. (2005). Biology of Plants (7. изд.). W.H. Freeman and Company. ISBN 978-0-7167-1007-3.
 19. 19,0 19,1 Forterre, Yoël; Skotheim, Jan M.; Dumais, Jacques; Mahadevan, L. (27 јануари 2005). „How the Venus flytrap snaps“ (PDF). Nature. 433 (7024): 421–425. Bibcode:2005Natur.433..421F. doi:10.1038/nature03185. PMID 15674293. Архивирано од изворникот (PDF) на 2 декември 2007.
 20. Guarino, Ben (7 февруари 2018). „Venus flytraps give insects that pollinate their flowers a break. They don't eat them“. Washington Post (англиски). Посетено на 2 August 2020.
 21. W. Schulze; E.D. Schulze; I. Schulze; R. Oren (2001). „Quantification of insect nitrogen utilization by the Venus flytrap Dionaea muscipula catching prey with highly variable isotope signatures“. Journal of Experimental Botany. 52 (358): 1041–1049. doi:10.1093/jexbot/52.358.1041. PMID 11432920.
 22. Darwin, C. R. 1875.
 23. Schnell, D. E. (2002). Carnivorous Plants of the United States and Canada (2. изд.). Timber Press. ISBN 978-0-88192-540-1.
 24. Giblin, D. Nd. Dionaea muscipula.
 25. „International Carnivorous Plant Society“. Carnivorousplants.org. Архивирано од изворникот на 28 јули 2014. Посетено на 13 мај 2022.
 26. 26,0 26,1 „Venus Flytrap: Under Endangered Species Act review“ (PDF). U.S. Fish & Wildlife Service. јуни 2017. Архивирано од изворникот (PDF) на 2021-05-21. Посетено на 13 мај 2022.
 27. 27,0 27,1 Roberts, Patricia R.; Oosting, H. J. (1958). „Responses of Venus Fly Trap (Dionaea muscipula) to Factors Involved in Its Endemism“. Ecological Monographs (англиски). 28 (2): 193–218. doi:10.2307/1942208. ISSN 1557-7015. JSTOR 1942208.
 28. 28,0 28,1 „Biodiversity Day: Venus Flytrap Preservation | NC DNCR“. www.ncdcr.gov (англиски). Посетено на 13 мај 2022.
 29. Ellison, DM; Gotelli, NJ (2009). „Energetics and the evolution of carnivorous plants – Darwin's 'Most Wonderful plants in the world'“. Journal of Experimental Botany. 60 (1): 19–42. doi:10.1093/jxb/ern179. PMID 19213724.
 30. Pain, Stephanie (2 март 2022). „How plants turned predator“. Knowable Magazine. doi:10.1146/knowable-030122-1. Посетено на 13 мај 2022.
 31. Hodick, Dieter; Sievers, Andreas (1989). „The action potential of Dionaea muscipula Ellis“. Planta. 174 (1): 8–18. doi:10.1007/BF00394867. PMID 24221411.
 32. Suda, Hiraku; Mano, Hiroaki; Toyota, Masatsugu; Fukushima, Kenji; Mimura, Tetsuro; Tsutsui, Izuo; Hedrich, Rainer; Tamada, Yosuke; Hasebe, Mitsuyasu (2020). „Calcium dynamics during trap closure visualized in transgenic Venus flytrap“. Nature Plants. 6 (10): 1219–1224. doi:10.1038/s41477-020-00773-1. PMID 33020606 Проверете ја вредноста |pmid= (help).
 33. Giaimo, Cara (12 октомври 20222020-10-12). „Why Scientists Made Venus Flytraps That Glow“. The New York Times (англиски). ISSN 0362-4331. Посетено на 13 мај 2022. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 34. Böhm, J.; Scherzer, S.; Krol, E.; Kreuzer, I.; von Meyer, K.; Lorey, C.; Mueller, T. D.; Shabala, L.; Monte, I. (2016). „The Venus Flytrap Dionaea muscipula Counts Prey-Induced Action Potentials to Induce Sodium Uptake“. Current Biology. 26 (3): 286–295. doi:10.1016/j.cub.2015.11.057. ISSN 0960-9822. PMC 4751343. PMID 26804557.
 35. Bemm, Felix; Becker, Dirk; Larisch, Christina; Kreuzer, Ines; Escalante-Perez, Maria; Schulze, Waltraud X.; Ankenbrand, Markus; Weyer, Anna-Lena Van de; Krol, Elzbieta (4 мај 2016). „Venus flytrap carnivorous lifestyle builds on herbivore defense strategies“. Genome Research (англиски). 26 (6): 812–825. doi:10.1101/gr.202200.115. ISSN 1088-9051. PMC 4889972. PMID 27197216. Посетено на 13 мај 2022.
 36. Hedrich, Rainer; Fukushima, Kenji (17 јуни 2021). „On the Origin of Carnivory: Molecular Physiology and Evolution of Plants on an Animal Diet“. Annual Review of Plant Biology. 72 (1): 133–153. doi:10.1146/annurev-arplant-080620-010429. ISSN 1543-5008. Архивирано од изворникот на 2022-05-07. Посетено на 2022-05-13.
 37. Plants.
 38. AM Ellison (2006). „Nutrient limitation and stoichiometry of carnivorous plants“ (PDF). Plant Biology. 8 (6): 740–747. doi:10.1055/s-2006-923956. PMID 17203429.
 39. Gibson, TC; Waller, DM (2009). „Evolving Darwin's 'most wonderful' plant: ecological steps to a snap-trap“. New Phytologist. 183 (1): 575–587. doi:10.1111/j.1469-8137.2009.02935.x. PMID 19573135.
 40. Jang, Gi-Won; Kim, Kwang-Soo; Park, Ro-Dong (2003). „Micropropagation of Venus fly trap by shoot culture“. Plant Cell, Tissue and Organ Culture. 72 (1): 95–98. doi:10.1023/A:1021203811457.
 41. D'Amato, Peter (1998). The Savage Garden: Cultivating Carnivorous Plants. Berkeley, California: Ten Speed Press. ISBN 978-0-89815-915-8.
 42. „Federal Register / Vol. 82 / December 20, 2017 / Proposed Rules“ (PDF). Government Publishing Office (US). 20 декември 2017. Посетено на 14 December 2019.
 43. „The IUCN Red List of Threatened Species“. IUCN Red List of Threatened Species. Посетено на 15 December 2019.
 44. „Threatened Search Results“. plants.usda.gov. Посетено на 15 December 2019.
 45. „Appendices | CITES“. www.cites.org. Посетено на 15 December 2019.
 46. 46,0 46,1 „Comprehensive Report Species – Dionaea muscipula“. explorer.natureserve.org. Посетено на 13 мај 2022.
 47. „Many endangered species face long waits for protection: Scientists concerned about decreasing global diversity as a result“. ScienceDaily (англиски). Посетено на 15 December 2019.
 48. Jennings, David E.; Rohr, Jason R. (1 мај 2011). „A review of the conservation threats to carnivorous plants“. Biological Conservation. Ecoregional-scale monitoring within conservation areas, in a rapidly changing climate. 144 (5): 1356–1363. doi:10.1016/j.biocon.2011.03.013. ISSN 0006-3207.
 49. „U.S. Census Bureau QuickFacts: Brunswick County, North Carolina“. www.census.gov (англиски). Посетено на 15 December 2019.
 50. Luken, James O. (2012). „Long-Term Outcomes of Venus Flytrap (Dionaea muscipula) Establishment“. Restoration Ecology (англиски). 20 (6): 669–670. doi:10.1111/j.1526-100X.2012.00888.x. ISSN 1526-100X.
 51. „Venus Flytrap State Carnivorous Plant | State Symbols USA“. statesymbolsusa.org. Посетено на 13 мај 2022.
 52. „Venus Flytrap“. American Cancer Society. ноември 2008. Архивирано од изворникот на 18 февруари 2015. Посетено на 22 септември 2013.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]