Бугарско-турска спогодба од 1904

Од Википедија — слободната енциклопедија

Бугарско-турската спогодба од 1904 година е спогодба меѓу Бугарија и Отоманското Царство, со која биле амнестирани учесниците во Илинденското востание и други политички затвореници од Македонија и Одринска Тракија.[1] Спогодбата е потпишана на 26 март 1904 година во Цариград.

Со спогодбата се предвидува нормализирање и подобрување на односите меѓу двете држави. Бугарија била задолжена да не дозволува формирање на чети на нејзина територија, функционирање на револуционерни комитети и внесување на оружје во Отоманското Царство, а Отоманското Царство да дозволи враќање на бегалците од Македонија и Одринско. За ослободителното движење во Македонија и Одринско најважна е пропишаната амнестија за учесниците во борбите со исклучок на гемиџиите.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Силянов, Христо. Турско-българското съглашение от 26 март 1904 г., гл. 10 от Освободителните борби на Македония, том II, София 1943