Берлинска конференција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Берлинската конференција, илустрација
Берлинската конференција, илустрација

Берлинската конференција од 1884-1885, исто така позната како Конгоанска конференција (германски: Kongokonferenz) или конференција во Западна Африка (Westafrika-Konferenz), регулирана европска колонизација и трговија во Африка за време на периодот Нов Империјализам, се совпаѓа со ненадејната појава на Германија како империјална сила. Конференцијата била организирана од Ото фон Бизмарк, првиот канцелар на Германија; нејзиниот исход, Генералниот акт на конференцијата во Берлин, може да се разбере како формализација на борбата за Африка, иако некои изучувачи на историјата предупредуваат дека не е пренагласена нејзината улога во колонијалната поделба на Африка, со што се обрнува внимание на билатералните договори склучени пред и по конференцијата. Конференцијата започнала во период на зголемената колонијална активност од страна на европските сили, кои ги елиминирале или ги протерале повеќето постоечки форми на африканска автономија и самоуправа.

Пред Берлинската конференција[уреди | уреди извор]

Пред конференцијата, европската дипломатија ги третирала африканските домородци на ист начин како и домородците од Новиот Свет, формирајќи трговски односи со домородните шефови. Во почетокот на 1800-ти години, потрагата по слонова коска, која тогаш често се користела во производството на луксузни производи, довела многу бели трговци во внатрешноста на Африка. Со исклучок на трговските места по должината на крајбрежјето, во овој период континентот во суштина бил игнориран.

Во 1876 година, кралот Леополд II од Белгија, кој претходно ја основал и ја контролирал Меѓународната Африканска Асоцијација истата година, го поканил Хенри Мортон Стенли да му се придружи во истражување и цивилизирање на континентот. Во 1878 година, исто така, било формирано меѓународното Конго општество, со повеќе економски цели, но сепак тесно поврзано со поранешното општество. Леополд тајно ги купил странските инвеститори во општеството во Конго, кое било насочено кон империјалистички цели, а африканското општество првенствено служело како филантропски фронт.[1]

Од 1878 до 1885 Стенли се вратил во Конго, не како новинар, туку како претставник на Леополд со тајна мисија да организира што поскоро по затворањето на конференцијата во Берлин, односно во август 1885 година, држава која ќе стане позната како Слободна Држава Конго.Француските разузнавачи ги откриле плановите на Леополд, а Франција брзо се вклучила во сопственото колонијално истражување. Во 1881 година, францускиот поморски офицер Пјер де Браза бил испратен во централна Африка, отпатувал во западниот дел на Конго и го кренал француското знаме над новоформираниот Бразавил, во денешна Република Конго. Конечно, Португалија, која веќе имала долга, но во суштина напуштена колонијална Империја во областа преку најчесто непостоечката држава Конго, исто така, ја презела оваа област. Нејзините тврдења се темелеле на стари договори со Шпанија и Римокатоличката црква. Брзо склучиле договор на 26 февруари 1884 со својот поранешен сојузник, Обединетото кралство на Велика Британија и Ирска, за да го блокира пристапот на Конго кон Атлантикот.

До почетокот на 1880-ти години, поради многу фактори, вклучително и дипломатски маневри, последователни колонијални истражувања и препознавање на богатството на вредни ресурси во Африка, како што се златото, дрвото, гумата, земјиштето и пазарите, европскиот интерес кон континентот драматично се зголемил. Мапирањето на Стенли во басенот на реката Конго (1874 – 1877) ја отстрани последната terra inconita од европските карти на континентот, обележувајќи ги областите под Британската, Португалската, Француската и Белгиската контрола. Моќните почнале да ги притискаат овие тешки граници до најоддалечените граници, и да ги елиминираат потенцијалните локални мали сили кои би можеле да се покажат проблематични за европската конкурентска дипломатија.

Франција се подготвила да го преземе Тунис, една од последните држави на пиратите Барбари, под изговор на уште еден пиратски инцидент. Француските тврдења на Пјер де Браза брзо биле зацврстени со тоа што Французите ја презеле контролата врз денешната Република Конго во 1881 и Гвинеја во 1884 година. Италија станала дел од Тројната алијанса, нарушувајќи ги внимателно поставените планови на Бизмарк со државата и принудувајќи ја Германија да се вклучи во Африка.

Текот на конференцијата[уреди | уреди извор]

Благодарение на европската трка за колонии, Германија започнала со организација на сопствени експедиции, кои ги исплашиле британските и француските државници. Надевајќи се дека брзо ќе го ублажи овој конфликт, кралот Леополд Втори ги убедил Франција и Германија дека општата трговија со Африка е во најдобар интерес на сите три земји. Со поддршка на Британците и иницијативата на Португалија, германскиот канцелар Ото фон Бизмарк ги повикал претставниците на 13 земји во Европа и САД да учествуваат на Берлинската конференција во 1884 година за да изготват заедничка политика на африканскиот континент.

Конференцијата била отворена на 15 ноември 1884 година и продолжила до нејзиното затворање на 26 февруари 1885 година.[2] Додека бројот на ополномоштени лица варирал по нација[3], следните 14 земји испратиле претставници да присуствуваат на Берлинската конференција и да го потпишат последователниот Берлински акт:

 • Австроунгарија
 • Белгија
 • Данска
 • Франција
 • Германија
 • Италија
 • Холандија
 • Османската Империја
 • Португалија
 • Русија
 • Шпанија
 • Шведска-Норвешка
 • Обединетото Кралство
 •  САД - иако САД го задржале правото да ги одбијат или да ги прифатат заклучоците од конференцијата.[4]

Конференцијата била свикана во саботата, 15 ноември 1884 година, во официјалната резиденција на Бизмарк на Вилхелмштрасе (место на Берлинскиот конгрес шест години претходно).[5] Бизмарк го прифатил претседателството. Британски претставник бил Сер Едвард Малет (амбасадор во Германското Царство). Хенри Мортон Стенли присуствувал како американски делегат.[5]

Учесници:[6]

Држава Колонијална империја Пленарници
 Германија
Германска колонијална империја Ото фон Бизмарк

Пол фон Хацфелд

Клеменс Буш

Хајнрих фон Кусеров
 Австроунгарија Австриска колонијална империја Емерих Сеченеј вон Сарвари Фелсо-Видек
 Белгија Белгиска колонијална империја Габриел Август ван дер Стратен-Понтоц

Аугуст Ламбертон
 Данска Данска колонијална империја Емил Винд
Шпанија Шпанска колонијална империја Франциско Мери и Колом
 САД Територии на САД Џон А. Касон

Хенри С. Санфорд
Франција Француска колонијална империја Алфонс де Корсел
Велика Британија и Ирска Британска Империја Едвард Болдвин Малет
 Италија 
Италијанска колонијална империја Едуардо де Лаун
 Холандија Холандска империја Филип ван дер Ховен
 Португалија  Португалска колонијална империја Антонио Хосе де Сера Гомес


Антонио де Серпа Пиментел

 Руско Царство Руски колонијализам Петар Капист
Шведска и Норвешка Шведска колонијална империја Гилис Билт
 Османлиско Царство Васал и притоки на Отоманското Царство Мехмед Саид Паша

Општ акт[уреди | уреди извор]

Општиот акт ги утврдува следните точки:

 • За јавно прифаќање, конференцијата реши да стави крај на ропството од страна на африканските и исламските сили. Така, меѓународната забрана за трговијата со робови низ нивните почитувани сфери беше потпишана од европските членки. Поради оваа точка, писателот Џозеф Конрад саркастично упатил на еден од учесниците на конференцијата, Меѓународната асоцијација на Конго (исто така наречена "Меѓународно општество на Конго "), како "Меѓународно друштво за сузбивање на дивјачки царини" во неговата новела Срце на темнината. Првото име на ова општество било "Меѓународна асоцијација за истражување и цивилизација на Централна Африка".
 • Имотите окупирани од белгиското меѓународно општество Конго на кралот Леополд, името што се користело во Општиот акт, биле потврдени како општество, а со тоа и приватниот имот на кралот Леополд. На 1 август 1885 година, односно неколку месеци по затворањето на Берлинската конференција, заменик-администраторот на кралот Леополд во Конго, Френсис де Винтон, објавил дека територијата отсега била наречена слободна држава Конго, име кое сè уште не бил во употреба за време на конференцијата и не се појавило во Општиот акт.[7]
 • Моќните потписнички 14 ќе имаат слободна трговија низ целиот Конго, како и во езерото Малави, и источно од ова во област јужно од 5 ° Н.
 • Реките Нигер и Конго беа ослободени за бродскиот сообраќај.
 • Принцип на делотворност (заснован на "делотворна окупација") беше воведен за да се запре овластувањето да се формираат колонии само по име.
 • Секое ново дело за преземање поседување на било кој дел од африканскиот брег ќе треба да биде известено од страна на власта која ја презеде власта или преземала протекторат на другите овластени потписнички.
 • Дефинирање на региони во кои секоја европска влада има ексклузивно право да продолжи со законската сопственост на земјиштето

Првата референца во меѓународен акт на обврските кои се однесуваат на "сфери на влијание" е содржана во Берлинскиот акт.

Принцип на делотворна окупација[уреди | уреди извор]

Начелото на делотворна окупација изјавува дека надлежностите можат да стекнат права над колонијалните земји само ако ги поседуваат или имале "ефикасна окупација": со други зборови, ако имале договори со локалните водачи, ако го прелетале своето знаме таму и дали основале администрацијата на територијата да управува со полициските сили за да одржи ред. Колонијалната моќ, исто така, може економично да ја искористи колонијата. Овој принцип стана важен не само како основа за европските овластувања да се здобијат со територијален суверенитет во Африка, туку и за утврдување на границите на нивните имоти во прекуокеанските земји, бидејќи ефикасната окупација служеше во некои случаи како критериум за решавање на споровите околу границите меѓу колониите . Но, со оглед на тоа што Берлинскиот акт беше ограничен во својот делокруг за земјите што се наоѓаа на африканскиот брег, европските сили во многу случаи подоцна тврдеа дека правата врз копнените места во внатрешноста без демонстрација на барањето за делотворна окупација, како што е наведено во член 35 од Финалниот Акт.

На конференцијата во Берлин од 1885 година, опсегот на принципот на делотворна окупација беше во голема мера оспорен меѓу Германија и Франција. Германците, кои беа нови на континентот на Африка, во суштина веруваа дека што се однесува до проширувањето на власта во Африка, ниту една колонијална сила не треба да има никакво законско право на територија, освен ако државата не презела силна и делотворна политичка контрола и ако е така, само за ограничен временски период, во суштина само професионална сила. Меѓутоа, ставот на Велика Британија беше дека Германија е латиномер на континентот и претпоставувајќи дека нема да добие никакви нови поседи, освен веќе окупираните територии, кои брзо се покажаа како повредни од териториите окупирани од Британија. Со оглед на таа логика, генерално се претпоставуваа од Велика Британија и Франција дека Германија има интерес да ги срами другите европски сили на континентот и ги принудува да се откажат од своите имоти ако не можат да соберат силно политичко присуство. Од друга страна, Обединетото Кралство (Велика Британија) имаше голема територијална контрола на континентот и сакаше да ги задржи додека ги минимизира своите одговорности и административни трошоци. На крајот, британскиот став преовладуваше.

Непристапноста за владеење со она што го освоиле Европејците е очигледна низ протоколите на Берлинската конференција, но особено во "Принципот на делотворна окупација". Во согласност со спротивставените ставови на Германија и Велика Британија, овластувањата конечно се согласија дека ова би можело да се воспостави со европска власт која воспоставува некаква база на брегот, од којашто може слободно да се прошири во внатрешноста. Европејците не веруваа дека правилата на окупација бараат европска хегемонија на теренот. Белгијците првично сакаа да ја вклучат таа "ефикасна окупација" барајќи одредби кои "ќе предизвикаат мир", но други овластувања, посебно Британија и Франција, го избришаа тој амандман од финалниот документ.

Овој принцип, заедно со другите кои беа напишани на Конференцијата, им овозможи на Европејците да ја освојат Африка додека прават што е можно помалку за да управуваат или да ја контролираат. Принципот на делотворна окупација не се однесуваше толку многу на задниците на Африка за време на конференцијата. Ова доведе до "теорија на заднина ", која во основа и даваше колонијална моќ на крајбрежната територија за право да бара политичко влијание врз неопределено количество внатрешна територија. Бидејќи Африка беше нерегуларно обликувана, оваа теорија предизвика проблеми и подоцна беше отфрлена.[8]

Агенда[уреди | уреди извор]

 • Португалија-Велика Британија : Португалската влада презентираше проект познат како " Пинк мапа" (исто така наречен "Мапа на позова боја "), во кој колониите Ангола и Мозамбик беа обединети со коопција на интервентна територија (земја кои подоцна станаа Замбија, Зимбабве и Малави . ) Сите земји кои присуствуваа на конференцијата, освен Обединетото Кралство, ги поддржаа амбициите на Португалија. Нешто повеќе од пет години подоцна, во 1890 година, британската влада, спротивно на Договорот од Виндздор (и од самиот Берлински конгрес), издаде ултиматим со кој се бара португалците да се повлечат од спорната област.  
 • Франција-Велика Британија : линијата која се протега од Сеи во Нигер до Маруа, на североисточниот брег на езерото Чад, утврдил кој дел му припаѓал на кого. Франција ќе поседува територија на север од оваа линија, а Обединетото Кралство ќе поседува територија на југ од неа. Басенот на Нил би бил на Британците, при што Французите го земаа сливот на езерото Чад . Понатаму, меѓу 11 и 15 степени ширина, границата ќе помине меѓу Удаи, кој ќе биде француски и Дарфур во Судан, да биде Британец. Во реалноста, помеѓу 21 и 23 меридијан беше поставена ничија земја 200 километри широк.
 • Франција-Германија : областа на север од линијата формирана од пресекот на 14ти меридјам и Милтиу беше назначен Французин, кој на југ е германски.
 • Велика Британија-Германија : поделбата дојде во форма на линија што поминува низ Јоа, на Беноу, Дикоа, до екстремитетот на езерото Чад .
 • Франција-Италија : Италија требаше да поседува што лежи северно од линијата од пресекот на Раковиот Повратник и 17-тиот меридијан до пресекот на 15. напоредник и 21. меридијан .

Последици[уреди | уреди извор]

Европски колонии во Африка, 1913. Се прикажуваат денешните граници, главно наследство од колонијалната ера.
  Белгија   Германија   Шпанија   Франција
  Британија   Италија   Португалија   Независни

Конференцијата даде можност да ги канализира латентните европски непријателства еден кон друг однадвор, да обезбеди нови области за да им помогне на европските сили да се прошират пред либералните американски, руски и јапонски интереси и да формираат конструктивен дијалог за ограничување на идните непријателства. За Африканците, колонијализмот беше воведен низ целиот континент. Кога африканската независност беше обновена по Втората светска војна, таа беше во форма на фрагментирани држави.

Борбата за Африка се забрзала по завршувањето на Конференцијата, бидејќи дури и во областите што се определени како сфера на влијание, европските сили сè уште мораа да владеат под принципот на делотворност. Особено во централна Африка, експедициите беа испратени да ги принудат традиционалните владетели да потпишат договори, користејќи сила ако е потребно, како на пример во случајот на Мсири, кралот на Катанга, во 1891 година. Бедуинските и берберските држави во Сахара и Суб-Сахара беа пренатрупани од страна на Французите во неколку војни до почетокот на Првата светска војна . Британците се преселија од Јужна Африка и се спуштија од Египет, освојувајќи држави како што се Махдист и Султанот од Занзибар и, откако веќе го поразиле Кралството Зулу во Јужна Африка, во 1879 година, продолжи да ги потисне и да ги уништи независните републики Буер во Трансвал и Слободната држава Орањ.

За неколку години, Африка била барем номинално поделена јужно од Сахара. До 1895 година, единствените независни држави биле:

 •  Мароко, вклучени во колонијални конфликти со Шпанија и Франција, кои ја освоија нацијата во 20 век.
 •  Либерија, основана со поддршка на САД за вратените робови
 • Етиопска Империја, единствената слободна родна држава, која се бореше со италијанската инвазија од Еритреја во она што е познато какоПрва италоевропска војна од 1889-1896, но подоцна беше поразена во 1936 година за време на Втората италоевропска војна
 • Султанатот Маджиртин, основана во почетокот на 18 век; Италија беше припоена во 20 век
 • Султанатот од Хобјо, издлабена од поранешниот султанат на Маджиртин, кој владеел со северот на Сомалија до 20 век, кога бил освоен од Италија.

Следните држави ја изгубиле својата независност од Британската Империја приближно една деценија подоцна:

 • Слободната држава Орањ, република Боер основана од холандски доселеници
 •  Јужноафриканска Република (Трансвал), исто така, република Буер

До 1902 година, 90% од целата земја што ја сочинува Африка била под европска контрола. Големиот дел од Сахара бил француски, додека по прогонувањето на бунтот Махди и завршувањето на кризата Фашода, Судан остана цврсто под заедничка британско-египетска власт, а Египет беше под британска окупација, пред да стане британски протекторат во 1914 година.

Репресиите на Боер биле освоени од Обединетото Кралство во војната во Боер од 1899 до 1902 година. Мароко бил поделен помеѓу француското и шпанското влијание во 1911 година, а Либија била освоена од Италија во 1912 година. Официјалната британска анексија на Египет во 1914 година ја завршила колонијалната поделба на Африка.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Neal Ascherson, The King Incorporated: Leopold the Second and the Congo (1999).
 2. Rosenberg, Matt. „The Berlin Conference: Where a Continent Was Colonized“. ThoughtCo. ThoughtCo. Посетено на 19 September 2017.
 3. 140.112.142.79/publish/pdfs/22/22_08.pdf
 4. „Between law and history: the Berlin Conference of 1884-1885 and the logic of free trade | London Review of International Law | Oxford Academic“. Lril.oxfordjournals.org. 2015-03-10. Посетено на 2018-09-24.
 5. 5,0 5,1 Louis, Wm. Roger. Ends of British Imperialism: The Scramble for Empire, Suez, and Decolonization. I.B. Tauris, May, 2007
 6. General-Akte der Berliner Konferenz, de:s:General-Akte der Berliner Konferenz (Kongokonferenz)
 7. Cornelis, S. „Stanley au service de Léopold II: La fondation de l'Etat Indépendant du Congo (1878-1885)“. In Cornelis, S. (Ed.), H.M. Stanley: Explorateur Au Service du Roi. Pp. 41-60. Tervuren: Royal Museum for Central Africa.: 53–54.
 8. Herbst, Jeffrey. States and Power in Africa. Ch. 3 p. 71–72