Троен Сојуз

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Троен Сојуз
Dreibund
Hármas szövetség
Triplice alleanza
Tripla Alianță
Воен сојуз
1882–1914
Тројниот Сојуз во 1882
Главен град
Државно уредување Воен сојуз
Историја
 -  Основана 1882
 -  Замрела 1914
Настани што довеле до Првата светска војна
Тројниот Сојуз 1882
Француско-рускиот сојуз 1894
Англо-германската трка во поморско вооружување 1898–1912
Срдечната антанта 1904
Првата мароканска криза 1905–06
Англо-руската антанта 1907
Босанската криза 1908–09
Агадирската криза 1911
Османлиско-италијанска војна 1911–12
Балканските војни 1912–13
Атентатот врз Франц Фердинанд 1914
Јулската криза 1914

Тројниот сојуз е военополитички блок на Германија, Австро-Унгарија и Италија, договорен во Виена во 1882 год. и насочен главно против Франција и Русија за распределба на светот. Се растури со влегувањето на Италија во Првата светска војна (1915) на страната на Антантата (со Англија, Франција и Русија).