Троен сојуз

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Троен Сојуз
Dreibund
Hármas szövetség
Triplice alleanza
Tripla Alianță
Воен сојуз
1882 – 1914
Тројниот Сојуз во 1882
Главен град
Државно уредување Воен сојуз
Историја
 -  Основана 1882
 -  Замрела 1914
Настани што довеле до Првата светска војна
Тројниот Сојуз1882
Француско-рускиот сојуз1894
Англо-германската трка во поморско вооружување1898–1912
Срдечната антанта1904
Првата мароканска криза1905–06
Англо-руската антанта1907
Босанската криза1908–09
Агадирската криза1911
Османлиско-италијанска војна1911–12
Балканските војни1912–13
Атентатот врз Франц Фердинанд1914
Јулската криза1914

Тројниот сојуз е военополитички блок на Германија, Австроунгарија и Италија, договорен во Виена во 1882 год. и насочен главно против Франција и Русија за распределба на светот. Се растури со влегувањето на Италија во Првата светска војна (1915) на страната на Антантата (со Англија, Франција и Русија).