Прејди на содржината

Андриќева награда

Од Википедија — слободната енциклопедија

Андриќева награда (српски: Андрићева награда) - српска книжевна награда која се доделува за најдобар расказ или за најдобра збирка раскази. Наградата се доделува секоја година, почнувајќи од 1975 година, на денот на раѓањето на писателот Иво Андриќ, 10 октомври.[1]

Одлики на наградата

[уреди | уреди извор]

Според правилата за доделувањето на наградата, таа се додоелува за расказ, циклус или збирка раскази напишани на српски јазик, а објавени во Србија, Црна Гора и Република Српска при што едeн писател може само еднаш да ја добие наградата. Таа се состoи од повелба и од паричен износ, а одлуката ја носи тричлена комисија, составена од писатели, историчари на книжевноста и книжевни критичари.[1]

Добитници на наградата

[уреди | уреди извор]

Досегашни добитници на Андриќевата награда се:[1]