Енциклопедија на мртвите

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Енциклопедија на мртвите (српски: Енциклопедија мртвих) - збирка раскази на српскиот писател Данило Киш од 1983 година.

Структура дела[уреди | уреди извор]

Збирката се состои од девет раскази:[1] [2]

Тематика[уреди | уреди извор]

Заедничка тема на сите раскази е смртта, која во ова дело е прикажана во различни историским, културни и идеолошки димензии. Секој расказ има свои јунаци кои не се појавуваат во другите раскази, као и различна просторна и временска определеност. Единтсвената заедничка нишка што ги поврзува расказите е смртта као неминовен судбински избор. Одредувањето на тематската суштина на секој расказ е објаснето во додатокот со наслов постскриптум.

Самиот автор за значењето на „Енциклопедијата на мртвите“ вели:[3] Тоа е книга за љубовта и смртта, и би се осудил да кажам дека со повнимателно читање може да се открие дека ерос и танатос, како теми што се провлекуваат низ сите мои книги, овде доаѓаат до поцелосен израз. Мислам дека тоа е основното нешто што би можел да го кажам за значењето на Енциклопедијата. Слично на тоа, во пост-скриптумот кон збирката, Киш пишува: Сите раскази во оваа книга во поголема или во помала мера се во знакот на една тема што би ја нарекол метафизичка; од епот Гилгамеш, прашањето на смртта е една од опсесивните теми во литературата. Притоа тој вели дека збирката би можела да носи поднаслов Западно-источен диван, со јасен ироничен и пародиски контекст.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Danilo Kiš, Enciklopedija mrtvih. Beograd: BIGZ, 1994.
  2. Danilo Kiš, Enciklopedija mrtvih. Beograd: Arhipelag, 2015.
  3. www.artnit.net, Enciklopedija mrtvih
  4. „Post scriptum“ во: Danilo Kiš, Enciklopedija mrtvih. Beograd: Arhipelag, 2015, стр. 163.