Прејди на содржината

Ана Кострова

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ана Кострова
Роден(а)22 ноември 1909
Бјалисток, Омск, Русија
Починал(а)1994
Санкт Петербург, СССР
Познат(а) посликарство, графика
Правецреализам

Ана Александровна Кострова (родена Луканова) (руски: А́нна Алекса́ндровна Костро́ва; село Бјалисток, 22 ноември 1909Санкт Петербург, 7 јули 1994 година) била руски и советски сликар, графички дизајнер и Илустратор на книги, која живеела и работела во Ленинград. Таа била член на Ленинградскиот сојуз на уметници[1], се смета за претставник Ленинградското училиште за сликарство.[2]

Животопис

[уреди | уреди извор]

Ана Александровнa Костоваa е родена на  22 ноември 1909 година во селото Бјалисток, во Омската област, Западен Сибир, Руска Империја.

Во 1925 година се запишала на Омското уметничко-индустриско училиште, каде што студирала со В. Tрофимов и С. Фрлдман. Во 1928 година дипломирала на Омското уметничко-индустриско училиште.

Во 1930 година се преселила во Ленинград. Од 1934 година учествувала во уметнички изложби. Таа сликалa портрети, пејзажи, мртва природа, работи како лице без државјанство, уметник, графички дизајнер, и илустратор. Нејзините самостојни изложби биле одржувани во Ленинград (1973, 1977 година и 1979) и во Москва (1974 и 1983).

Во 1930-те години, Ана Костровa, заедно со нејзиниот сопруг, уметникот Николај Костров, тргнала на пат и престојувала во Бело и Barents море, Крим, Украина и Новгород.

Во 1940 година, Ана Кострова била примена во Ленинградскиот сојуз на уметници.

Меѓу 1950 година и  1970 година, Ана Кострова е ангажирана за илустрирање на книги за деца за големи издавачки куќи во Москва и Ленинград. Заедно со нејзиниот сопруг Николај Костров патувале во Ерменија, Норвешка, го посетиле древниот град на Вологда, и крстареле по Дунав. Осврти и впечатоци од овие патувања биле инспирација за појава на бројни слики и цртежи на Ана.

Ана Александровнa Кострова починала  7 јули 1994 година во Санкт Петербург, Руска Федерација, во 85 година. Нејзините фотографии и графики се предадени на државниот руски музеј, уметнички музеи и приватни колекции во Русија, Германија, Финска и други.

Литература

[уреди | уреди извор]
 • Exhibition of works by Leningrad artists of 1951. Exhibition Catalogue. - Leningrad: Lenizdat Edition, 1951. - pp. 43.
 • Spring Exhibition of works by Leningrad artists of 1954. Exhibition Catalogue. - Leningrad: Izogiz Edition, 1954. - pp. 41.
 • Spring Exhibition of works by Leningrad artists of 1955. Catalogue. - Leningrad: Leningrad Union of Artists, 1956. - pp. 29.
 • Spring Exhibition of works by Leningrad artists of 1956. Catalogue. - Leningrad: Leningrad Union of Artists, 1956.
 • Autumn Exhibition of works by Leningrad artists of 1956. Exhibition Catalogue. - Leningrad: Leningrad Union of Artists Edition, 1958. - pp. 50.
 • 1917—1957. Exhibition of works by Leningrad artists of 1957. Exhibition Catalogue. - Leningrad: Khudozhnik RSFSR, 1958. - pp. 63.
 • Autumn Exhibition of works by Leningrad artists of 1958. Exhibition Catalogue. - Leningrad: Khudozhnik RSFSR, 1959. - pp. 44.
 • Exhibition of works by Leningrad artists of 1960. Exhibition catalogue. - Leningrad: Khudozhnik RSFSR, 1963. - pp. 31.
 • Exhibition of works by Leningrad artists of 1960. Exhibition catalogue. - Leningrad: Khudozhnik RSFSR, 1961. - pp. 81.
 • Exhibition of works by Leningrad artists of 1961. Exhibition catalogue. - Leningrad: Khudozhnik RSFSR, 1964. - pp. 79.
 • The Leningrad Fine Arts Exhibition. - Leningrad: Khudozhnik RSFSR, 1965. - pp. 103.
 1. Directory of Members of the Union of Artists of USSR. Volume 1.- Moscow: Soviet artist, 1979. - pp. 549.
 2. Sergei V. Ivanov. Unknown Socialist Realism. The Leningrad School.- Saint Petersburg, NP-Print Edition, 2007. P.385, 387-389, 400, 443, 444.

 Надворешни врски

[уреди | уреди извор]