Црна вдовица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Црна вдовица
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Arthropoda
Класа: Arachnida
Ред: Araneae
Семејство: Theridiidae
Род: Latrodectus
Walckenaer, 1805
Видови

околу 31, (види ја статијата)

Црна вдовица (латински: Latrodectus) е род на пајак од фамилијата Theridiidae, која содржи 31 признат вид. Заедничкото име пајаци вдовици понекогаш се користи за сите членови на родот поради навиката на женката да го јаде мажјакот по парењето, иако понекогаш мажјаците на некои видови остануваат неизедени по парењето, и можат да оплодат други женки.[1]

Пајакот црна вдовица можеби e најпознатиот член на овој род. Вбризгувањето на невротоксичниот отров латротоксин (latrotoxin) од овие видови е релативно опаснo и резултира со состојба на латродектизам (latrodectism), именувана според латинскиот назив на родот. Каснувањето од женката на црната вдовица е особено штетно за човекот, поради нејзините невообичаено големи отровни жлезди. Сепак, каснувањето на црната вдовица ретко убива луѓе.

Видови[уреди | уреди извор]

Пајаците вдовици можат да се најдат на сите континенти во светот, освен на Антарктикот. Црната вдовица, попозната како “јужна“ (Latrodectus mactans), “западна“ (Latrodectus hesperus) и “северна“ (Latrodectus variolus) може да се најде во Северна Америка, посебно во САД. Исто така, може да се најде и "сив" или "кафеав пајак вдовица" (Latrodectus geometricus) и "црвен пајак вдовица" (Latrodectus bishopi) (Preston-Malfham, 1998). Во Австралија има специфичен вид што се нарекува “црвеногрбен пајак вдовица“ (redback) (Latrodectus hasselti). Африканските видови на овој род понекогаш се познати како “копчести пајаци“ (button spiders).

Америка[уреди | уреди извор]

Во Северна Америка се среќаваат следните видови:

Latrodectus hesperus положува јајце
  • Latrodectus mactans, црна вдовица (понекогаш се среќава како јужна црна вдовица), во топлите региони на САД
  • Latrodectus variolus, северна црна вдовица, од крајниот југоисток на Канада и од јужна до северна Флорида, при што повеќе се среќава на северниот дел.

Во Централна и Јужна Америка се среќаваат следните видови:

Европа, Северна Африка, Блискиот Исток и Западна Азија[уреди | уреди извор]

Женка на Latrodectus tredecimguttatus

Следните пајаци се среќаваат во средоземниот регион, како и во Западна Азија:

Потсахарска Африка и Мадагаскар[уреди | уреди извор]

мажјак на Latrodectus elegans од Јапонија

Јужна, Источна и Југоисточна Азија[уреди | уреди извор]

Австралија и Океанија[уреди | уреди извор]

Ширум светот[уреди | уреди извор]

  • Latrodectus geometricus, кафеава вдовица, сива вдовица, или кафеав копчест пајак, во Африка, САД, Јужна Америка, Австралија. Не е познато од каде потекнува овој пајак; како и да е, најден е на многу топли места во светот.

Црната вдовица како мотив во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Breene, R. G. and M. H. Sweet (1985). „Evidence of insemination of multiple females by the male Black Widow Spider, Latrodectus mactans (Araneae, Theridiidae)“. The Journal of Arachnology. 13 (3): 331–335.PDF Архивирано на 11 август 2017 г.
  2. Очудувања 3. Скопје: Бегемот, 2019, стр. 19-20.