Френсис Бејкон (сликар)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портрет на Френсис Бејкон од Реџиналд Греј, 1960 г. Национална портретна галериј, Лондон

Френсис Бејкон (28 октомври 1909 - 28 април 1992 Лондон) — англиски сликар.

Животопис[уреди | уреди извор]

Творештво[уреди | уреди извор]

Во 1976 година, за една Бејконова слика на аукцијата во Њујорк биле платени 140 000 американски долари. Во мај 1990 година, Бејконовиот триптих „Мај - јуни“ бил продаден за 6 270 000 американски долари. По смртта на Бејкон, цената на неговите дела започнала да расте вртоглаво: Така, во 2008 година, неговиот Триптих од 1976 година бил продаден за повеќе од 80 милиони долари, додека во ноември 2013 година уште едно негово дело достигнало рекордна цена. Имено, неговата слика од 1969 година, под наслов "Три студии на Лусијан Фројд", на аукцијата во Њујорк, организирана од страна на "Кристи", била продадена за дури 142,4 милиони долари.[1]

Значење и влијание[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Бекон е дома", Економија и бизнис, година 16, ноември 2013, стр. 78.
  2. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 114-125.