Томанија Обреновиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Томанија Обреновиќ (1796-1881) била ќерка на војводата од кнежевството Јадранско Море (Јадар) Анте Богиќевиќ. Се омажила за Јеврем Обреновиќ (1816). Имале осум ќерки и еден син.

Биографија[уреди | уреди извор]

Томанија Богичевиќ била ќерка на Војводата од Јадранскиот патријарх Анте Богичевиќ, тој ги имал синовите војводата Богосав Боја Богичевиќ и потполковникот Милош Богичевиќ, и ќерката Томанија. Томанија Богиќевиќ била во брак со мајсторот Јеврем Обреновиќ, брат на кнезот Милош. Нивниот син Милош е татко на принцот и крал Милан Обреновиќ.[1]

Бидејќи живеела долго по смртта на нејзиниот сопруг, луѓето ја паметеле како тетка на принцот Михаило и баба на принцот Милан. Куќите на Јеврем и Томанија во Шабац и Белград биле модерно опремени во тоа време. Томанија се прославила со организирање веселби во својата куќа во Белград. Нејзини гости биле конзули на странски држави со нивните сопруги и белградската елита. Во Белград само што почнале да се организираат балови, но немало услови за нивно одржување во нивната куќа. Куќата на Томанија Обреновиќ се наоѓала на Теразија на аголот со денешната улица Нушичева. Јеврем и Томанија, како и нивните деца, биле погребани во манастирот Раковица, кој материјално многу го помогнале во текот на животот.[2]

Јеврем и Томанија Обреновиќ имале девет деца, од кои три починале во раното детство, другите шест се:[3]

  • Јелена-Јелка (1818-?), Оженет 1834 г. за Константин Хади.
  • Симеона-Симка (1818-1838), се омажила во 1834 година за Јанац Герман.
  • Анка (1821-1868), се омажила во 1842 година. за Александар Константиновиќ.
  • Кетрин (1826-1848)
  • Стана (1828-1842)
  • Милош (1829-1861), татко на кралот на Милано.

Заедно со нејзината внука Катарина го преживеала атентатот на принцот Михаило Обреновиќ во 1868 година во која покрај принцот починала и нејзината ќерка Анка.

Семејството[уреди | уреди извор]

Родители[уреди | уреди извор]

Име слика Дата на раѓање датум на смрт
Анта Богиќевиќ
околу 1758 година 1813 година

Сопружник[уреди | уреди извор]

Деца[уреди | уреди извор]

Име слика Дата на раѓање датум на смрт брачен другар
Јелена Обреновиќ 6 мај 1818 година 188 Константин Хадија
Симка Обреновиќ 6 мај 1818 година 1837 година Јанац Германец
Анка Обреновиќ
1 април 1821 година 10 јуни 1868 година Александар Константиновиќ
Јекатерина Обреновиќ 9 јули 1826 година 6 август 1848 година починала во младоста
Стана Обреновиќ 24 март 1828 година септември 1842 година починала во младоста
Милош Обреновиќ 25 ноември 1829 година 20 ноември 1861 година Елена Марија Катарџи

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Делић, Јован M. (2019). Ваљевски састанак и Ђачки растанак, Бећковић и Радичевић. Андрићград: Андрићев институт. стр. 65–79.
  2. КОВАЧЕВИЋ, ЈЕЛЕНА (2019-05-16). „КОМУНИСТИ ИЗ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ НА КОМУНИСТИЧКОМ УНИВЕРЗИТЕТУ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА ЗАПАДА“. ГЛАСНИК УДРУЖЕЊА АРХИВСКИХ РАДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. 2 (9). doi:10.7251/guars1709205k. ISSN 1840-4626.
  3. Smith, Amy (2017-01-22). „Family Genealogy and Family Communication: Finding Common Ground“. Genealogy. 1 (1): 6. doi:10.3390/genealogy1010006. ISSN 2313-5778.