Тетрахидрофуран

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Tetrahydrofuran
Tetrahydrofuran.svg
Space-filling model of the THF molecule
Назнаки
109-99-9 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:26911 X mark.svgН
ChEMBL ChEMBL276521 Yes check.svgОк
ChemSpider 7737 Yes check.svgОк
Jmol-3D слики Слика
PubChem 8028
RTECS број LU5950000
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед colorless liquid
Густина 0.8892 g/cm3 @ 20 °C, liquid
Точка на топење
Точка на вриење
Miscible
Вискозитет 0.48 cP at 25 °C
Структура
Геометрија на молекулата envelope
Диполен момент 1.63 D (gas)
Штетност
EU класификација Flammable (F)
Irritant (Xi)
R-фрази R11, R19, R36/37
S-фрази (застарено) S16, S29, S33
NFPA 704
NFPA 704.svg
3
2
0
 
Температура на запалување −14 °C
Слични супстанци
Слични heterocycles Фуран
Пиролидин
Диоксан
Слични супстанци Диетил етер
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Тетрахидрофуранот (THF) е хетероциклично органско соединение со хемиска формула (CH2)4O. Појна течност која се меша со вода. Се употребува како растворувач и како прекурсор за добивање на полимери.