Фуран

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фуран
Furan
Назнаки
110-00-9 Ок
ChEBI CHEBI:35559 Ок
ChEMBL ChEMBL278980 Ок
ChemSpider 7738 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG C14275 Ок
PubChem 8029
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед безбојна, испралива течност
Густина 0.936 g/mL
Точка на топење
Точка на вриење
Опасност
Температура на запалување {{{value}}}
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Фуранот, познат и како фурфуран, е хетероциклично органско соединение. Најчесто се добива од топлотното разложување на материите кои содржат пентоза, како целулозните цврсти материи, особено борово дрво. Фуранот е безбојна, запалива и високо испарлива течност со точка на вриење блиска до собната температура. Таа е токсична и може да е карциногена. Каталитичката хидрогенација на фуранот со помош на паладиумски катализатор дава тетрахидрофуран.

Синтеза и изолирање[уреди | уреди извор]