Тврдина Бобовац

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тврдина Бобовац
Bobovac
Карта
Општи податоци
ГрадВареш
ЗемјаБосна и Херцеговина

Тврдината Бобовац се наоѓа во близина на градот Вареш, во Босна и Херцеговина. Тврдината е една од најзначајните објекти кои биле изградени во средниот век на просторот на денешна Босна и Херцеговина. Tврдината била изградена од страна на Стефан II Котроманиќ. Во почетокот на 15 век, градската црква била претворена гробница во која биле закопувани последните владетели од династија Котромановиќ. Некогашната кралска гробница денеска е обновена, но постои сомнеж околу автентичноста си со стариот објект.