Тврдина Сребреник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Тврдина Сребреник
Општи податоци
Град Сребреник
Земја Босна и Херцеговина


Тврдината Сребреник се наоѓа во Сребреник, Босна и Херцеговина. Оваа тврдина е една од најдобро сочуваните средновековни тврдини во Босна и Херцеговина, која датира од 1333 година. Таа се наоѓа во предградието на градот Сребреник. Била изградена од страна на Бан Стјепан Котроманиќ. Тоа некогаш била значително поголема, но во текот на нејзината историја била разрушувана.