Тајна ослободителна македонска организација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од одредот на ТОМО на чело со Туши Кераметчиев

Тајна ослободителна македонска организација (ТОМО) — македонска организација основана на 20 јануари 1945 година по иницијатива на Вангел Ајановски-Оче, кој бил и нејзин раководител. Во раководството на организацијата влегувале: Марика Самаренова, Ристо Кордалов, Туши Кераметчиев, Ташко Хаџијанов и Вангел Шармандов-Илинденски.

Центар на дејност бил градот Воден со околните села. Веднаш по нејзиното создавање напредните Македонци, членови на грчката комунистичка партија - КПГ масовно ја напуштаат и влегуваат во ТОМО. А тое се Мирка Гинова, Апостолаки Василев, Ристо Буковалов, Ташко Мамуровски, Ставро Камчев, Вани Калајџиев, од градот Воден повеќето македонски активисти на КПГ - Дини Кузев, Алеко Легинаров, Туши Умалиев, Перикли Паскалов, Никола Проев, Марика Самаренова, Дора Кајмакова, Велика Ајановска, Дора Поченова, Петре Шорев, Ели Родичева, Александра Бобова.

Разграноци на организацијата биле создадени во неколку воденски села.

Истовремено со организациската мрежа е формиран и партизански одред во месноста „Гаганец“ над селото Кронцелево, а седиштето му била на Ниџе. На конференција на 28 април 1945 година во месноста „Тупче“ меѓу Кронцелево и Волкојанево организацијата е преименувана на Народно-ослободителен фронт - НОФ.

Наводи[уреди | уреди извор]