Список на производители на автомобили

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на производители на автомобили, а не на поединечни типови. Некои од овие фирми повеќе не постојат, а некои никогаш не биле независни, туку отсекогаш биле дел од некоја поголема компанија.

Фирми по земји[уреди | уреди извор]

Аргентина[уреди | уреди извор]

Ерменија[уреди | уреди извор]

Австралија[уреди | уреди извор]

Австрија[уреди | уреди извор]

Белорусија[уреди | уреди извор]

Белгија[уреди | уреди извор]

Бразил[уреди | уреди извор]

Бугарија[уреди | уреди извор]

Канада[уреди | уреди извор]

A-E[уреди | уреди извор]

F-I[уреди | уреди извор]

L-R[уреди | уреди извор]

S-Z[уреди | уреди извор]

Кина[уреди | уреди извор]

Чешка[уреди | уреди извор]

Данска[уреди | уреди извор]

Естонија[уреди | уреди извор]

Финска[уреди | уреди извор]

Франција[уреди | уреди извор]

A-H[уреди | уреди извор]

J-V[уреди | уреди извор]

Германија[уреди | уреди извор]

Major Current German Automobile Manufacturers[уреди | уреди извор]

Other German Manufacturers[уреди | уреди извор]

A-G[уреди | уреди извор]

H-R[уреди | уреди извор]

S-W[уреди | уреди извор]

Унгарија[уреди | уреди извор]

Индија[уреди | уреди извор]

Иран[уреди | уреди извор]

Ирска[уреди | уреди извор]

Израел[уреди | уреди извор]

Италија[уреди | уреди извор]

A-H[уреди | уреди извор]

I-Z[уреди | уреди извор]

Japan[уреди | уреди извор]

Latvia[уреди | уреди извор]

Liechtenstein[уреди | уреди извор]

Lithuania[уреди | уреди извор]

Malaysia[уреди | уреди извор]

Morocco[уреди | уреди извор]

Namibia[уреди | уреди извор]

Netherlands[уреди | уреди извор]

North Korea[уреди | уреди извор]

Norway[уреди | уреди извор]

Philippines[уреди | уреди извор]

Poland[уреди | уреди извор]

Portugal[уреди | уреди извор]

Romania[уреди | уреди извор]

Русија[уреди | уреди извор]

Serbia[уреди | уреди извор]

Slovenia[уреди | уреди извор]

South Korea[уреди | уреди извор]

Spain[уреди | уреди извор]

Sweden[уреди | уреди извор]

Switzerland[уреди | уреди извор]

Taiwan[уреди | уреди извор]

Thailand[уреди | уреди извор]

Turkey[уреди | уреди извор]

Ukraine[уреди | уреди извор]

United Arab Emirates[уреди | уреди извор]

United Kingdom[уреди | уреди извор]

A-E[уреди | уреди извор]

F-L[уреди | уреди извор]

M-R[уреди | уреди извор]

S-W[уреди | уреди извор]

САД[уреди | уреди извор]

There were over 1800 automobile manufacturers in the United States from 1896 to 1930. Very few survived and only a few new ones were started after that period.

Major current US automakers[уреди | уреди извор]

With their various brand-names, many of which earlier had been independent companies:

Vietnam[уреди | уреди извор]