Список на најпознати џамии во Турција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од темата

Ислам
Selimiye Camii ve Mavi Gökyüzü.jpg

Istanbul, Hagia Sophia, Allah.jpg
Историја на исламот

Верувања и обичаи

Божје единство
Вероисповед
МолитваПост
АџилакДобротворност

Главни дејци

Мухамед
АлиАбу Бакр
Дружината на Мухамед
Семејството на Мухамед
Исламски пророци

Текстови и Закони

КуранХадисШеријат
Исламско правоТеологија
Мухамедовите биографии

Гранки на исламот

СунизамШиизамСуфизам

Социополитички аспекти

АкадемциФилозофија
УметностНауки
АрхитектураГрадови
КалендарПразници
Жените во исламотВодачи
ПолитикаЏихадЛиберализам

Поврзано

Исламски лексикон
Индекс на статии за исламот

Список на најголемите џамии во Турција:

Name Images City Year G Remarks
Џамија Шабанџи Меркез
Sabancimosque19082006.jpg
Адана 1998 U [1]
Џамија Коџатапе
Kocatepe Mosque Ankara.jpg
Анкара 1987 U
Емирсултанова џамија
Emirsultan 1.JPG
Бурса 1868 U
Bursa Ulu Camii
Bursa Ulucami.jpg
Бурса 1420 U Greatest mosque in Bursa
Џамија Јешил
Bursa002.jpg
Бурса 1421 U “Green Mosque”
Сулејманова џамија
Istanbul - Süleymaniye camii - Foto G. Dall'Orto 26-5-2006 - 13.jpg
Истанбул 1557 T Втора по големина џамија во Истанбул
Султан Ахмедова Џамија
Blaue moschee 6minarette.jpg
Истанбул 1609-1616 U
Џамија Лалели
DSC04489 Istanbul - Laleli camii - Foto G. Dall'Orto 29-5-2006.jpg
Истанбул 1783 U
Неруосманлиевата џамија
Nuruosmaniye Mosque.jpg
Истанбул 1755 U
Џамија Руштем Паша
Rustem Pasha Mosque.JPG
Истанбул 1563 U
Џамија Ортакој
Mosque of Ortaköy.JPG
Истанбул 18th century U
Арапска џамија Истанбул ? U
Џамија Бајазид II
Bayezid Mosque.jpg
Истанбул 1506 U
  1. Turkish Language Class: Sabanci Mosque, flickr.com: Sabancı Mosque at Sunrise