Прејди на содржината

Список на знамиња на Азербејџан

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова се знамиња на Азербејџан кои се користат/ користеле на државно или локално ниво. За националното знаме, видете знаме на Азербејџан.

Модерни знамиња[уреди | уреди извор]

Знаме Датум Опис
1918 Знаме на Закавкаска Демократска Федеративна Република
1918 Знаме на Центрокасписка Диктатура
1918 Знаме на Демократска Република Азербејџан
1918 - 1920 Знаме на Демократска Република Азербејџан
1920 - 1921 Знаме на Азербејџанска ССР
1921 - 1922 Знаме на Азербејџанска ССР
1922 - 1922 Знаме на Азербејџанска ССР
1922 - 1937 Знаме на Закавкаска СФСР
1937 - 1939 Знаме на Азербејџанска ССР
1939 - 1952 Знаме на Азербејџанска ССР
1952 - 1956 Знаме на Азербејџанска ССР
1956 - 1991 Знаме на Азербејџанска ССР
1991 - Знаме на Република Азербејџан

Поврзано[уреди | уреди извор]