Список на градови во Свети Кристофер и Невис

Од Википедија — слободната енциклопедија
Знамето на Св. Кристофер и Невис.
Карта на Св. Кристофер и Невис.

Градовите во Свети Кристофер и Невис се најголемите населени места во државата. Бидејќи државата е мала, најголем дел од градовите имаат мал број жители и може да се сметаат за села наместо градови.

Градови[уреди | уреди извор]

име население
Бастер 15,500
Кајон 3,000
Чарлстаун 1,820
Дјеп Беј Таун 450
Џинџерленд 2,500
Њукасл 400
Олд Роуд Таун 1,600
Сенди Поинт Таун 3,000

Парохии[уреди | уреди извор]

име население гл. град останати нас. места
Сент Томас Лоуленд, Невис 2,035 Котон Граунд
 • Вестбери
 • Барнс Гот
 • Џезап
 • Стјуартс
Сент Џон Фигтри, Невис 2,922 Фигтри
 • Бат
 • Чрч Граунд
 • Браун Хил
 • Браун Пешчр
 • Пемброук
 • Буш Хил
 • Сент Питерс Хил
 • Кол Хил
Сент Џорџ Џинџерленд, Невис 2,568 Маркет Шоп
 • Чикен Стоун
 • Тејлорс Пешчр
 • Зетлендс
 • Хал Граунд
 • Ролинс
 • Крукс Граунд
 • Рајсез
 • Бакс Хил
 • Шерифс
 • Холмс Хил
 • Фентон Хил
 • Стоуни Хил
 • Вебс Граунд
 • Херис
 • Зајон
 • Њу Ривер
Сент Пол Чарлстон, Невис 1,820 Чарлстаун
 • Кредокс
Сент Џејмс Винвард, Невис 1,836 Њукасал
 • Ролинс
 • Фаунтан
 • Скарборо
 • Кемпс
 • Рикс
 • Брик Килн
 • Вајт Хил
 • Батлерс
 • Барнаби
 • Маунт Лили
 • Спринг Хал
 • Иден Брауни
Сент Џорџ Бастер, Свети Кристофер 13,220 Бастер
 • Брд Рок
 • Фригат Беј
Тринити Палмето Поинт, Свети Кристофер 1,692 Палмето Поинт
 • Метинглеј
 • Кемпс
 • Вест Фарм
 • Бојдс
 • Конпипс
 • Челинџерс
 • Стоун Форт
Сент Томас Мидл Ајланд, Свети Кристофер 2,332 Мидл Ајланд
 • Френклендс
 • Олд Роуд Таун
 • Верчајлдс
 • Ламбертс
 • Конјерс
 • Годвинс Гот
 • Халф Веј Три
 • Нова Гвинеја
Сент Ен Сенди Поинт, Свети Кристофер 3,140 Сенди Поинт Таун
 • Фиг Три
 • Ла Вале
 • Сер Гилс
Сент Пол Капестер, Свети Кристофер 2,460 Сент Пол Капстер
 • Крансон
 • Њутон Граунд
 • Белмонт Естејт
Сент Џон Капестер, Свети Кристофер 3,181 Диеп Беј Таун и Седлерс[1]
Крајст Чрч Никола Таун, Свети Кристофер 2,059 Никола Таун
 • Менжн
 • Борјо
 • Молино
 • Филипс
Сент Мери Кајон, Свети Кристофер 3,374 Кајон
 • Лоџ
 • Отлис
 • Литл Итали
 • Спунерс
 • Кис
Сент Питер Бастер, Свети Кристофер 3,472 Манки Хил
 • Њу Роуд
 • Сент Питерс
 • Степлтон
 • Парис
 • Огис
 • Морган Хајтс
 • Ла Фонтен
 • Конари

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Северниот дел од парохијата бил под француска контрола со главен град Диеп Беј Таун. Јужниот дел бил под британска контрола со главен град Сендлерс. По целосната контрола на Британија, парохијата се стекнала со два главни града, но посупериорен е Диеп Беј.
 • ORDNANCE SURVEY, GOVERNMENT OF THE UNITED KINGDOM, 1984, Nevis, with part of St. Christopher (Saint Kitts). Series E803 (D.O.S. 343), Sheet NEVIS, Edition 5 O.S.D. 1984. Reprinted in 1995, published by the Government of the United Kingdom (Ordnance Survey) for the Government of Saint Christopher (St. Kitts) and Nevis.

Поврзано[уреди | уреди извор]