Разлика помеѓу преработките на „Батерија“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нема измена во големината ,  пред 4 месеци
с
→‎Сува ќелија: Правописна исправка, replaced: било каква → каква било
с (→‎Сува ќелија: Правописна исправка, replaced: било каква → каква било)
 
===Сува ќелија===
 
Додека пак сувата ќелија користи електролит за паста, со доволно влага за да се овозможи струја која ќе тече. За разлика од влажната ќелија, сувата ќелија може да работи во било каква било ориентација без истурање, бидејќи не содржи слободна течност, што го прави погоден за пренослива опрема. За споредба, првите влажни ќелии беа типично кршливи стаклени контејнери со оловни прачки кои висеа од отворен врв и беше потребно внимателно ракување за да се избегне истурање. Оловно-киселински батерии не ја постигнале безбедноста и преносливоста на сувата ќелија додека не се развила гел батеријата.
 
Честа сува ќелија е цинк-јаглеродната батерија, со номинален напон од 1,5 волти, исто како и алкалната батерија (бидејќи и двете користат иста комбинација на цинк-манган диоксид). Стандардна сува ќелија содржи цинк-анодна, обично во форма на цилиндрично тенџере, со јаглеродна катода во форма на централна шипка. Електролитот е амониум хлорид во форма на паста до цинкот анодна. Останатиот простор помеѓу електролитот и јаглеродна катода е зафатен со втора паста која се состои од амониум хлорид и манган диоксид, а вториот делува како деполаризатор. Во некои дизајни, амониум хлоридот се заменува со цинк хлорид.

Прегледник