Корисник:Zdravko

Од Википедија — слободната енциклопедија

Следејќи го примерот на Б. Травен, иако во многу поблага верзија, ќе оставам за мене да зборуваат не моите биографски податоци, туку некои ставови кои посебно ми се блиски и особено ме инспирирале:

  • Карл Маркс: „Ако конструирањето на иднината и давањето конечни решенија за сите времиња не е наша работа, тогаш уште појасно е што треба да направиме во сегашноста: мислам на безобѕирна критика на сè постоечко, безобѕирна во таа смисла, што критиката нема да се плаши од своите резултати и исто толку малку ќе се плаши од судирот со постоечките сили.“ [1]
  • „Забрането е да се забранува!“ - една од паролите од бунтовната 1968
  • Светозар Стојановиќ: треба да се признава само авторитетот на вистината, а не вистината на авторитетот.
  • Теренциј: „Човек сум и ништо човечко не ми е туѓо.“
  • Ерих Фром: „Само оној што не може да создава сака да уништува.“