Босанска Краина: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
#1Lib1Ref
Нема опис на уредувањето
(#1Lib1Ref)
[[File:Bosanska krajina01.png|thumb|Мапа на Босанска Краина со населените места]]
 
'''Босанска Краина''' или често, само, '''Краина''' — e историско-географска целина во северозападниот дел на [[Босна и Херцеговина]]. ЗаСе користи за просторот на Бихачка Краина, покрај дореките [[Врбас]], [[Плива]], [[Гламоча]] и [[Ливна]], ова име почнало да се користи одво време на австроунгарската окупација во, [[1878]] година. Тука воВо средниот век овие краишта се споменувале областитекако региони [[жупа|жупи]]: Пољичка, Псетска, Хумска, Горичка, Ускопље, Плива, Лука, Земуник, Врбања, Трибова, Мел, Лушци, Бањица, Сана, Глаж, Врбас и Дубица. Тогаш најголемиот дел од овој простор го зафаќала областа Долни Крај, по кој Краината го добила името. Името Босанска крајина се сретнува за прв пат во[[1593]].<ref>Стојановић, Љубомир (1902). Стари српски записи и натписи, књига I. Београд, стр. 249</ref>
 
==Историја==

Прегледник