Разлика помеѓу преработките на „Скопски Санџак“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 2.822 бајти ,  пред 8 години
с
нема опис на уредувањето
с (r2.7.3) (Робот: Менува en:Sanjak of Üsküb)
с
'''Скопскиот санџак''' на почетокот од османслискитеосманлиските освојувања на Балканот припаѓал на [[Румелискиот вилает]]. 1392 година Скопје потпаѓа под османлиска власт и станува седиштеадминистративе центар на новоформираниот санџак. Скопскиот санџак бил прва организирана османлиска провинција на територијата на балканските земји и база за навлегување кон север и запад.
 
Скопје, станува дел од Отоманската империја на 6 јануари 1932 година.<ref>{{cite web|url = http://www.skopskokale.com.mk/en/aboutkale.php|title = Archeological exavations "Skopsko Kale" |publisher = skopskokale.com.mk| accessdate = 2011-02-07 | last=| first= |quote=The handwriting of the triod of the Khludov collection in the Moscow Historical Museum no. 162, completed on 6 January 1392, on the day of the Ottoman conquest of Skopje.}}</ref> Прв отомански управител на Скопје бил Паша Јигит Бег.<ref>{{Citation
На почетокот од 20. век Скопскиот санџак му припаѓал на [[Косовскиот вилает]]. Во тоа време паша на вилаетот бил [[Афуз-паша]].
| last = Houtsma
| first = Martijn Theodoor
| author-link = Martijn Theodoor Houtsma
| title = [[Encyclopaedia of Islam]]
| volume = VIII
| page = 876
| publisher = E.J. Brill and Luzac and Co.
| place = Netherlands
| publication-date = 1993}}</ref> Следен управител бил [[Исак-бег]], кој бил испратен да ги предводи воените операции во Србија во текот на 1439 година. Подоцна Исак-бег бил заменет од неговиот син [[Иса-бег Исаковиќ]] на позицијата санџакбег на Скопскиот санџак.<ref>{{cite journal|journal=Godišnjak|year=1953|accessdate=29 May 2011|page=46|publisher=Društvo Istoričara Bosne i Hercegovine|location=Sarajevo, SFR Yugoslavia|language=Serbo-Croatian|quote=To se najbolje vidi iz sadržine vijesti na osnovu koje znamo za njihovu prisutnost u Bosni 1438 godine, a još bolje iz činjenice da se u proljeće sljedeće godine ovdje pojavio novi skopski sandžakbeg Isa-beg, sin dotadašnjeg skopskog sandžaka Ishak bega koji je bio upućen na akcije u Srbiji}}</ref>
 
Во 1875 година Скопскиот санџак влегува во состав на [[Битолскиот вилает]], а под негова ингеренција биле казите во: [[Скопска каза|Скопје]], [[Кумановска каза|Кумоново]], [[Штипска каза|Штип]], [[Криво Паланечка|Крива Паланка]], [[Радовишка каза|Радовиш]], [[Кочанска каза|Кочани]] и [[Кратовска каза|Кратово]].
 
На почетокот од 20. век Скопскиот санџак му припаѓал на [[Косовскиот вилает]]. Во тоа време паша на вилаетот бил [[Афуз-паша]].
 
Афуз-паша изградил повеќе објекти во тогашно Скопје. Подигнал занаетчиско училиште - "Ислахане", во кое учеле сиромашните деца од градот. Во училиштето имало и интернат. Ја изградил и гимназијата "Идадија - мектеби". Ги уредил коритата на реките [[Вардар]] и [[Серава]].<ref>[http://star.vest.com.mk/default.asp?id=148823&idg=8&idb=2325&rubrika=Skopje vest.com.mk], Улицата Афуз-пашина е крстена по турскиот паша Афуз, пребарано на 24 мај 2010 г.</ref>
 
За време на востаниетоИлинденското востание, 1903 година во Скопскиот санџак, биле опожарени и подложени на поголеми или помали клања селата: [[Долно Трогерци (Штипско)]], [[Ново Село]], [[Витоша]], [[Вранинци]], [[Просек (Кочанско)]], [[Луково (Штипско)]] и др. Вкупно во санџакот биле опожарени 94 куќи и испоклани 60 души.
 
Согласно [[Мирцштегски реформи|Мирцштегските реформи]], турската влада била приморана да направи реформи во управувањето со Македонија, според кои Скопскиот санџак им бил доделен на австриски офицери.
 
== Расформирање ==
== Кази во Скопскиот санџак ==
{{Main|Прва балканска војна|Лондонски договор (1913)}}
*
 
Во текот на Првата балканска војна, 1912 година и на почетокот од 1913 година Скопскиот санџак бил окупиран од Кралството Србија. Врз основа на Лондонскиот договор, потпишан на Лондонската конференција 1913 година, неговите територии станале дел од Србија.
 
== Наводи ==

Прегледник